latinica  ћирилица
20/11/2015 |  18:41 ⇒ 19:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Министри договорили реформу Шенгена, бољу контролу граница

Министри унутрашњих послова ЕУ договорили су на данашњем састанку посвећеном борби против тероризма низ мјера укључујући реформу Шенгенске зоне до краја године и систематску и координирану контролу граница послије терористичких напада у Паризу.

Француски министар унутрашњих послова Бернард Казнев најавио је да су се он и његове колеге договориле на хитном састанку да "одмах" појачају контролу на спољним границама Шенгенске зоне послије чега ће услиједити дубље промјене.
 "Европска комисија је пристала да до краја године представи план за реформу Шенгенског споразума како би омогућила систематску и обавезну контролу на спољним границама за све путника, укључујући оне на које се односи слобода кретања," рекао је он, преноси АФП
 Шенгелнска зона обухвата 26 земаља и досада је било уобичајено да само они који нису држављани ЕУ буду детаљно провјеравани а њихови подаци упоређивани са базом података како би се видело да ли имају везе са тероризмом или криминало. Та контрола ће сада бити проширена и на држављане ЕУ.
  Према закључцима усвојеним на састанку, чланице ЕУ су се обавезале и да ће се на основу брзе идентификације хитних потреба и могућих рјешења која ће до краја године саопштити Комисија бити побољшан систем граничне контроле чланица Шенгена до марта 2016.
 То, како се наводи, подразумијева електронску везу са релевантним базама података Интерпола на свим прелазима на спољним границама ЕУ као и  аутоматско скенирање путних документа.
 У контексту тренутне миграционе кризе, чланице ЕУ су се обавезале да ће вршити систематску регистрацију, укључујухи узимање отисака прстију држављана трећих земаља који илегално уазе у зону Шенгена, било да су мигранти иили тражиоци азила, и вршисти систематску безбједносну конолу уз помоћ одговарацјућих база података попут Информативни система Шенгена , Интерпола и ВИС (Визни информативни систем) и националих полицијских база, уз подршку Фронтекса и Еуропола.