latinica  ћирилица
20/11/2015 |  19:08 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Ко је заказао у систему безбједности? (ВИДЕО)

Агенција за истраге и заштиту БиХ, у сарадњи са другим полицијским агенцијама, интензивно наставља истрагу с циљем расвјетљавања терористичког напада у сарајевском насељу Рајловац.
Припадници СИПА-е (фото: sipa.gov.ba) -
Припадници СИПА-е (фото: sipa.gov.ba)

Шта се дешавало прије двије вечери у Рајловцу, званичног извјештаја још нема. Полицијске Агенције и Тужилаштво покушавају да сазнају с ким је убица контактирао, с ким је повезан, како је набавио оружје, да ли га је неко финансирао или на неки други начин инспирисао за извршење овог терористичког дјела. Оно што је за сада потврђено, у евиденцијама домаћих безбједносних служби, као потенцијална пријетња - његово име није било. Зато јесте, како поједини медији преносе, у евиденцији Србијанске БИЕ, али само као особа која је у контакту са томашњим безбједносно интересантним особама. Из хрватских обавјештајних кругова данас тврде да је гнусни злочин у Рајловцу био претходно испланиран. Ако је тако – поставља се питање – ко је и зашто заказао?

Заказала је координација међу полицијским и безбједносним агенцијама, и правосудним институцијама на домаћем тлу. Није је било чак ни након што је терориста запуцао у младиће и њихове униформе, каже министар безбједности Драган Мектић.

 "Опет по ко зна који пут се показала наша некоординираност и непостојање најбољег начина да се у таквој ситуацији поступа", каже Мектић.

Сукоб надлежности испољен је и приликом увиђаја. Кантонално тужилаштво и Тужилаштво БиХ нису могли да се договоре, да ли је ријеч само о двоструком убиству или терористичком чину. Тим слиједом спорно је било и ко ће вршити увиђај. На питање шта све не штима у безбједносном сектору БиХ, водећи полицајци дају контрадикторне одговоре.

"Док не кажу припадници тог народа ИЗ, а ми сви да се укључимо и спустимо све до најнижег нивоа", каже Перица Станић, директор СИПА.

Или једноставније – деполитизација безбједносног сектора, бар према оцјени новоименованог директора СИПА-е.

Међутим, тако не мисле сви.

"Полиција добро ради свој посао, можда има неких преклапања, али то није баш неки проблем", каже министар унутрашњих послова драган Лукач.
За Федералног министра унутрашњих послова, међутим, јесте.
"Та координација мора бити пуно боља и наравно да све радимо по наредби Тужилаштв а и Суда БиХ", рекао је Аљоша Чампара, министар унутрашњих послова ФБиХ.

По принципу топло – хладно, предлажу водећи сарајевски полицајци поновно активирање Ударне групе за борбу против тероризма, чије би сједиште било у Тужилаштву БиХ. Исте или сличне, каква је већ била формирана након случаја Алжирска група, Погорјелица, Мевлид Јашаревић . Активне су биле неколико дана или седмица, тек док акт након којег су формиране, оде у архив. У успјех неке нове чији би задатак, ваљда, првенствено требало да буде превентивно дјеловање, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач сумња.

"Та ударна гупа не знам ко јој је дао такав назив, састављена је од министара, док је по мени битна оперативна група, јер оперативци су ти који прикупљају информаицје са терена и раде на терену", каже министар Лукач.

Нове ударне групе, као рјешење и превенцију нарастајућих терористичких пријетњи , не виде ни аналитичари.

Бумеранг је Босну и Херцеговину погађао пречесто у послијератном периоду. Стизао је из енклава за које сви већ годинама знају, од особа које су евидентиране као потенцијална опасност. Или оних који се доводе у везу са евидентираним. Но детаљи на површину испливају тек када окончају терористички поход.