latinica  ћирилица
20/11/2015 |  20:47 ⇒ 21:12 | Аутор: Агенције

"Осмог терористу" из Париза јуре и ИД и тајне службе

Обавјештајне агенције све своје ресурсе сада су усмјериле на Салаха Абдеслама, тзв. осмог терориста који је у бјекству од почињења напада, пише Индепендент.
Салах Абдеслам - Фото: Индепендент
Салах АбдесламФото: Индепендент

Најтраженији човјек у Европи не крије се само од тајних служби западних земаља, него и џихадиста Исламске државе. Белгијски портал Ла Капитал објавио је да је задњи пут виђен у Бриселу 17. новембра, када је свом пријатељу рекао да му је жао што је учествовао у нападима који су "отишли предалеко". Додао је и како не жели да се предају, јер се боји да ће се ИД осветити његовој породици.

Абдеслам Салах можда користи псеудоним или маску док је у бјекству. Полиција је објавила његову фотографију на којој се види како би могао изгледати прерушен.

Француска полиција вјерује да се Салах Абдеслам успаничио током напада и са још непознатим деветим нападачем побјегао у аутомобилу Сеат.

Салах Абдеслам

О активностима Абдеслама током и након напада нема много информација, али истражитељи полако слажу мозаик. Током напада је црним Сеатом превозио двојицу нападача (међу њима и свог брата) који су пуцали у људе у 10. и 11 арондисману да би потом брата Ибрахима оставио на булевару Волтер, у близини Батаклана. Ибрахим се одмах разнио у близини једног кафића, а како се процјењује, при том није убио или озбиљно ранио ниједног пролазника.

За вријеме најгорег покоља у париској концертној дворани у 22:30, Абдеслам је мобилним телефоном пазвао пријатеље из Брисела да га спасу, а затим сатима лутао Паризом. Пријатељи су га покупили аутомобилом око 5 часова ујутро, а границу је прешао са својом белгијском личном картом, јер у том тренутку још није било познато да је повезан с нападом. Двојица пријатеља која су га одвезла сада су у притвору и поричу било какву повезаност с нападима у Паризу.

Полицију на теорију паничног бјекства упућује и откриће црног Реноа Клио који је Абдеслам наводно изнајмио и који је нађен у 18. арондисману, у којем су нападачи такође планирали да изврше масакр. То се није догодило, што упућује да је побјегао прије завршетка напада.

Осим тога, непозната је и судбина деветог нападача који је снимљен безбједносним камерама у Сеату с Абдесламом након што је оставио брата на булевару Волтер.

(Independent)