latinica  ћирилица
20/11/2015 |  22:33 | Аутор: СРНА

Турска упутила протестну ноту руском амбасадору у Анкари

Турско Министарство спољних послова послало је протестну ноту руском амбасадору у Анкари због руске антитерористичке кампање у Сирији.
Анкара (Фото: planet-turquie-guide.com) -
Анкара (Фото: planet-turquie-guide.com)

У поруци коју су пренијеле РИА "Новости" наводи се да су руски борбени авиони бомбардовали туркменско насеље на сјеверу Сирије, преноси "Спутњик".

Турски премијер Ахмет Давутоглу оптужио је Русију за ове ваздушне нападе и позвао Москву да се концентрише на уништавање милитантне групе "Исламска држава".

Давутоглу је изјавио да, уколико се у близини турске границе користе касетне бомбе и дође до масовних страдања, то ће узроковати талас избјеглица које ће ући у Турску, због чега сви који су томе допринијели бити позвани на одговорност.

Русија је 30. септембра покренула ваздушне нападе против џихадиста "Исламске државе" и других екстремистичких циљева у Сирији, на захтјев предсједника Башара ал Асада.

Руско Министарство одбране је у више наврата демантовало извјештаје да су руски авиони гађали цивилну инфраструктуру у Сирији. Сви руски ваздушни удари на мете "Исламске државе" у Сирији реализовани су након прелиминарног ваздушног осматрања и потврде вјеродостојности обавјештајних података добијених од сиријске војске.