latinica  ћирилица
20/11/2015 |  22:41 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Фикрет и Ервин Абдић ослобођени оптужби

Фикрет Абдић и његов син Ервин Абдић данас су на Жупанијском суду у Ријеци неправоснажно ослобођени оптужби да су починили више кривичних дјела финансијског криминала, међу којима је противправно стицање виле у Волоском.
Фикрет и Ервин Абдић (Фото: novilist.hr) -
Фикрет и Ервин Абдић (Фото: novilist.hr)

Судија Саша Цвијетић рекао је да је суд утврдио да велики дио оптужнице није доказан, највише у дијелу неплаћања и тврдњи да су обављена фиктивна плаћања. Тај дио оптужнице није доказан па је и упитна и штета, рекао је судија. Тужиоци  Жупанијског државног тужилаштва највили су жалбу на пресуду.

Суђење Фикрету Абдићу и његовом сину Ервину Абдићу, које је Жупанијско тужилаштво у Ријеци оптужило за злоупотребу положаја и овлашћења, помагање у злоупотреби положаја и овлашћења и омогућавање другом стицања противправне имовинске користи, почело је на Жупанијском суду у Ријеци у октобру 2011.

Обојица су пред судијом Сашом Цвијетићем рекли да се не сматрају кривим. Према оптужници, Фикрет Абдић је осумњичен да је 2001. фиктивно посудио Агрокомерцу 600.000 куна, а затим да је, пошто новац није враћен, преузео некретнину компаније, вилу у Волоском, вриједну 1,9 милиона куна.

Такође је осумњичен да је 2005. опуномоћио сина, иако то није смио, јер више није био директор једне од Агрокомерцових фирми, да потпише уговор о кредиту са заложним правом на четири грађевине и двориште у ријечкој четврти Козали. Суђење је почело док је Фикрет Абдић служио затворску казну у пулском затвору због ратног злочина почињеног на подручју западне Босне.

Пријевремено је пуштен у марту 2012. након што је одслужио двије трећине казне, то јест десет година и девет мјесеци затвора.

федерална.ба/Хина