latinica  ћирилица
21/11/2015 |  11:39 | Аутор: СРНА

Македонија појачала контролу на граници са Грчком

Македонске безбједоносне снаге јутрос су појачале котролу на граници са Грчком, у близини Ђевђелије, гдје више хиљада миграната покушава да уђе на територију Македоније.

Македонске власти забраниле су улазак економским мигрантима који од прошле ноћи држе под блокадом жељезнички прелаз.

Македонија у сарадњи са специјалним јединицама на грчкој страни на прелазу код Ђевђелије у групама пропушта само избјеглице из Сирије, Ирака и Авганистана.

Центар за управљање кризама саопштио је данас да је ситуација у прихватном центру у Ђевђелији мирна и да је од поноћи до јутрос регистровано око три хиљаде миграната.

Македонија, која је једна од земаља на транзитној рути миграната, затражила је помоћ ЕУ да би ријешила проблем са приливом, након што је почела да филтрира улаз миграната на својој територији.

Македонски премијер Никола Груевски упозорио је да његова земља не жели да постане тампон зона између Грчке и других земаља ЕУ.

"Страхујемо да ће мигранти, који не буду прихваћени у западној Европи, остати блокирани у Македонији", рекао је Груевски.

У Скопљу је саопштено да ће предсједник Европског савјета Доналд Туск допутовати сутра у Македонију да би се састао са македонским државним врхом у вези са рјешавањем мигрантске кризе.