latinica  ћирилица
21/11/2015 |  13:05 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Цвијановићева: Ребаланс није "крпљење буџета"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да повећање буџета предвиђено ребалансом не представља никакво "крпљење буџета", већ да је ребаланс планиран у складу са потребама.
Жељка Цвијановић - Фото: VOA Serbian
Жељка ЦвијановићФото: VOA Serbian

"Постоји буџет који се планира и постоје средства која се обезбиједе да би се извршавале буџетске обавезе, а показала се потреба да он добије такав изглед", рекла је новинарима Цвијановићева која присуствује прослави крсне славе Министарства унутрашњих послова Српске - Аранђеловдана.

Она је подсјетила да је још прије прије пар мјесеци најавила да ће у новембру ићи ребаланс буџета, те да се чекало да се уђе касно у јесен да би се имала сазнања о свему оном што јесте приходовна и расходовна страна, што се мора урадити у оквиру текућег буџета и да то буде и припрема за планирања буџета за наредну годину.

"Дакле, ту нема никаквог крпљења буџета. Имате изворе које традиционално урачунавате, а то су домаћи приходи, а такође, има се и финансирање које долази из различитих кредита, што је уобичајено за сваки, па тако и за наш буџет", истакла је Цвијановићева.

Предложеним ребалансом предвиђено је повећање садашњег буџета за око 50 милиона КМ.

ПОЗИВ СОЦИЈАЛНИМ ПАРТНЕРИМА ЗА ПРЕГОВОРЕ О ЗАКОНУ О РАДУ

Предсједница Владе Републике Српске изјавила је данас да би већ наредне седмице требало позвати социјалне партнере ради преговора о неким категоријама новог закона о раду, које изазивају највише интересовања код синдиката и послодаваца.

"Потребно је да се о неке двије-три категорије које се налазе у закону највише или најпедантије разговара или преговара, а остала рјешења су мање-више непроблематична, односно неће изазвати већу пажњу", рекла је новинарима.

Она је подсјетила на план да се до краја ове године повуче прва транша кредита /америчког Инвестиционог фонда "Глобал банкорп"/, а биће оцијењено када ће бити потребно да се уради.

Цвијановићева је навела и да је план Владе Српске да се заједнички ради са Агенцијом за банкарство Српске да би се дошло до адекватног рјешење да се у тој банци заштити све оно што је потребно када је ријеч о грађанима и привреди.

"Приликом преузимања те банке водили смо рачуна о њој на начин да ће бити продата и то јесте једна од варијанти, док је друга варијанта подразумијевала трансформацију која би требало да предузме све како би се и сачувала радна мјеста и не би дошло до отпуштања", рекла је Цвијановићева.