latinica  ћирилица
21/11/2015 |  13:52 ⇒ 19:39 | Аутор: Агенције

Додик и Вучић: Важна обученост снага безбједности за случај терористичких напада

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је припадницима безбједносних, полицијских и војних снага Србије на данашњој показној вјежби која симулира борбу против тероризма, и истакао да је веома важно да су те снаге и у Србији и у Републици Српској обучене за случај напада терориста.
Додик и Вучић на антитеростичкој вјежби у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Додик и Вучић на антитеростичкој вјежби у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Додик је рекао да РС и њене полицијске снаге имају обавезу да штите безбједност земље и грађана, а важно им је, како је рекао да и у Србији виде способност за то.

Како је навео, од изузетног је значаја спремност за реаговање у ванредним ситуацијама, посебно у свјетлу недавних догађања у БиХ.

"Простор гдје ми живимо се чини посебно важним, могли сте да видите терористички напад. Зато је важно да наша полиција буде способна да одговори, да може да сарађује са свима у региону, а природно највише смо ослоњени на Србију", закоључио је он.

На питање како тумачи чињеницу да након терористичког напада у Зворнику бошњачки званичници нису реаговали, Додик је то описао као неку врсту опструкције у погледу одређивања карактера тог чина.

"Видљиво је да у БиХ на једној страни постоји такво расположење, али данас је важно рећи да муслимани у БиХ и ислам не треба да добију етикету која би могла да се припише на основу терористичких напада и чињенице да су многи терористи муслимани", рекао је Додик.

РС, према његовим ријечима, жели сарадњу у свакој врсти борбе против тероризма, а за то су потребне креативне и војне снаге у оквиру бошњачкој народа и политичке структуре.

РС ће, додао је, учествовати у координацији с другим снагама у борби против сваког терористичког чина на простору не само РС, него и БиХ и сарађиваће са свим безбједносним агенцијама у региону.

Вучић: Србија безбједна земља

Премијер Александар Вучић најавио је данас даља улагања у наменску индустрију, што ће допринети развоју српске економије, одбрамбених капацитета земље, али и заштити од евентуалних терористичких напада.

Он је, наводећи да Србија има новца да улаже у војну индустрију и да су јој потребни пројекти, најавио отварање нове фабрике код Ужица, као и проширење капацитета у погонима у Великој Плани.

"То ће допринети развоју наше економије и бољег и модернијег оружја, наоружања и опреме", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се српске јединице, од САЈ-а до Жандармерије, веома озбиљно припремају, истакао да не треба заборавити да је српска намјенска индустрија у порасту те подсјетио да ће серијска производња вишенамјенског оклопног возила "Лазар" почети од марта слиједеће године.

"Имамо боља борбена возила од неких који су их за џаба добијали или су нешто куповали", рекао је Вучић.

Он је рекао да српска намјенска индустрија не може да производи калибар 12,7, али је додао да ће та машина бити набављена у Белгији и да ће за њу бити издвојено 30 милиона евра.

"Нећу да говориом о великим минобацачким калибрима, то је наше рјешење, ми то правимо, јачамо нашу наменску индустрију и нашу економију", рекао је Вучић.

Он је подсјетио да у Србију до краја јануара треба да стигну два руска хеликоптера, а затим до краја године и два немачка.

Када је ријеч о сарадњи са страним безбједнонсим службама, како је рекао, са њима сарађују БИА, ВБА и МУП и размјењују информације.

Премијер је подсјетио да Србија има малу војску и полицију, али веома способну и добро организовану, те да је данашња вјежба "Штит 2015" и показала да је Србија безбједна земља.

На опаску новинара, Вучић је рекао да плате у војсци нису смањене ове године, већ прошлог новембра, али и истакао да ће бити повећане од 1. јануара идуће године.