latinica  ћирилица
21/11/2015 |  14:53 | Аутор: ФЕНА

Из јединственог регистра биће избрисано око 20.000 пословних субјеката у РС

У јединственом регистру пословних субјеката у Републици Српској (РС) тренутно има око 20.000 пословних субјеката који нису ускладили своју правну форму са Законом о привредним друштвима.

Ради се о такозваним "спавајућим субјектима", који ускоро неће бити у јединственом регистру пословних субјеката.

Наиме, измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у РС, које је недавно усвојила Влада РС, предвиђено је да јединствени регистар чине само активни пословни субјекти који уредно послују и измирују своје обавезе према Пореској управи.

Предложеним измјенама дефинисан је ефикаснији и јефтинији поступак ликвидације пословних субјеката по службеној дужности, а који нису ускладили своју правну форму са законом о привредним друштвима, на начин да се рјешење о покретању овог поступка не објављује у “Службеном гласнику РС", већ само на огласној табли и интернет страници АПИФ-а.

Најављено је и усклађивање овог закона са законима о електронском потпису и о електронском документу РС, на начин да се алтернативно прописује и употреба електронског потписа поред назива и печата надлежног регистарског суда, приликом доношења рјешења о упису у регистар.