latinica  ћирилица
21/11/2015 |  15:42 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Поштују ли медији програмска упозорења о садржајима непримјереним дјечијем узрасту? (ВИДЕО)

Сцене непримјерене дјечијем узрасту саставни су, често и највећи дио програмских садржаја водећих медијских кућа у Босни и Херцеговини и региону. Иако су телевизије обавезне графички да обиљеже одређене програмске садржаје као штетне за одређене узрасте поставља се питање колико се такве ознаке поштују. Недовољно, судећи по рејтинзима, јер и уз упозоравајуће ознаке овакви програмски садржаји спадају у најгледаније. Због њиховог негативног утицаја Регулаторна агенција за комуникације са представницима медија разматра приједлог о забрани њиховог емитовања прије поноћи и након шест часова ујутру.
Ријалити (Фото: Screenshot) -
Ријалити (Фото: Screenshot)

- Једна од главних ствари у Кодексу о аудиовизуелним медијима је приједлог РАК-а да се ријалити програми морају помјерити и емитовати искључиво у граничном термину од поноћи до шест часова - каже Борис Кујунџић, руководилац Регионалне канцеларија Бања Лука при РАК-у.

Али, нису проблем само ријалити програми. Забрињавајућа је чињеница да просјечно дијете седмично проведе 28 сати испред телевизије, док с родитељима тек 38,5 минута у сувислом разговору. Осим тога, дијете млађе од 6 година у просјеку проведе 3 сата дневно гледајући телевизију, 2 сата у игри у спољном простору, а три пута мање времена проведе читајући.

- Дјеца имају перцептивне способности али немају логичке структуре одраслих. Значи, она су некритична, врло емотивна и ако им се допадне визуелно неки јунак они ће се, без обзира какво понашање он нуди, идентификовати с њим и онда се ми питамо зашто је у порасту насиље - каже психолог Љиљана Крнета

У дјелићу секунде већина дјеце је у стању да опонаша гестикулацију из филма или ТВ програма, отпјева рекламни џингл, или нам на неки други начин покаже шта су све научили из медија. Нажалост, ови примјери укључују и препознавање врста алкохолних пића, позирање попут модела у магазинима и имитирање тучњаве, сматрају социолози.

- Дјеца не могу да процјене понашање већ они опонашају оно окружење у коме се налазе и то се најбоље може видјети на примјеру насиља, злостављања које се касније манифестује у вршњачким групама, у школама, тако да су они заиста деликатна популација о  кокој се мора водити рачуна у раном узрасту, у адолесцентском периоду и касније - каже социолог.

- Медији имају једну улогу појачивача у смислу да ако сте дуготрајно изложени одређеним програмским садржајима да ви можете бити и на когнитивном и на емоционалном плану примовани. То значи да вам се подиже праг толеранције, неосјетљивости на агресију и ви у свакодневном животу из тог виртуелног свијета преазите у реални свијет и пошто вам је повишен праг толеранције, а емотивно сте просто отупјели, ви сте толерантни на насиље - каже Крнета.

У Босни и Херцеговини нису проблем само негативни програмски садржаји. Проблем је и начин приказивања дјеце у медијима, упозоравају и омбудсмани.

- Нас негдје највише боли што се увијек о дјеци прича на један сензационалистички начин, врло је мало позитивних садржаја од јеци, углавном се приказују дјеца жртве и дјеца којима је потребна помоћ - каже Александра Марин Диклић, шеф Одјела за праћење права дјеце у институцији Омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине

Али, није проблем само на телевизији. Дјеца су данас окружена медијима више него икад прије. Телевизија, рачунар, паметни телефон, таблет - постали су саставни дио дјететовог живота од његове најраније доби.

- Оно што ће клинци видјети на радију и телевизији није основни проблем, проблем су паметни телефони, друштвене мреже на којима је доступно све - каже Кујунџић.

Медији нуде забаву, културу, вијести, спорт и образовање. Они су важан дио наше свакодневице и могу нам пружити разноврсна знања. Међутим, нека од њих можда баш и нису оно што бисмо хтјели да наша дјеца науче.