latinica  ћирилица
21/11/2015 |  18:47 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

МУП Српске обиљежио крсну славу (ВИДЕО)

Спремни, храбри и увијек на услузи грађанима Српске – овако се могу описати припадници Министарства унутрашњих послова. Очување безбједности, борба против криминала и корупције, али и тероризма, њихови су основни задаци.
Парастос за погинуле припаднике МУП-а - Фото: СРНА
Парастос за погинуле припаднике МУП-аФото: СРНА

Служењем парастоса страдалим припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске и полагањем вијенаца на спомен-плочу обиљежена је крсна слава – Свети Архангел Михаил. Традиционално, представљени су и дипломци Високе школе унутрашњих послова. Додатним оспособљавањем Полиције Српске бићемо у могућности одговорити пријетњама глобалног карактера, поручили су са обиљежавања.

Са просјеком 9.26, Николина Кнежевић заслужено носи титулу најуспјешнијег студента Седамнаесте класе Високе школе унутрашњих послова. Предрасуде о женама у униформи за њу не постоје, а своје почетке види у полицијској станици, јер сматра да ту најбоље може научити посао којим ће се бавити. Пут до дипломе није био лак.

- Овај факултет захтијева много обавеза поред учења и редовног присуства настави, тако да пут није био нимало лак. Овдје се, поред тога, имају обавезна дежурства, разна постројавања. Тако да имамо доста обавеза, а мало времена за учење  - каже Николина.

Кроз ову школу, диплому је до сада стекло 1.205 студената, а као награду за учење, троје најбољих из ове класе добиће и стално запослење. Предсједница Владе, Жељка Цвијановић, истакла је да студенти стечено знање треба да покажу у оквиру система који их је школовао, и да тако буду на услузи грађанима Српске.

- Ушли смо већ у процедуре опреме, адекватног наоружања, али исто тако и проширења наше кадровске базе у оквиру МУП-а и кроз нови пријем људи који улазе у Специјалну полицију, али и кроз ново запошљавање свих оних, између осталог и ових који су данас промовисани као дипломци - рекла је Цвијановићева.

Садашње и будуће генерације никада не смију заборавити 782 припадника Министарства унутрашњих послова који су дали своје живот за Републику Српску. Управо зато, министар Лукач каже да се свим силама морамо борити против тероризама. Најавио је активнији рад на доношењу Закона о борби против тероризма којим ће Полиција Српске имати већа овлашћења у борби против овог глобалног проблема.

- Сви наши полицајци у својим возилима, у својим станицама, свим мјестима имају дуго оружје и већ сам рекао да имају апсолутно право да га употријебе у заштити живота и имовине наших грађана - рекао је Лукач.

Поводом Крсне славе МУП-а уручен је и "златни знак полиције" службеницима за исказану храброст, одлучност и професионализам у обављање службене дужности. Постхумно је уручен брату полицајца страдалог у терористичком нападу у Зворнику, Драгану Ђурићу, као и Стеви Миловановићу и Жељку Гајићу који су рањени током напада.