latinica  ћирилица
21/11/2015 |  18:53 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Двадесет година Дејтона- Српска за спровођење, а не мијењање Споразума (ВИДЕО)

Данас се навршава 20 година од кад је договорен Дејтонски мировни споразум, којим је заустављен рат у БиХ. На годишњицу споразума, предсједник Милорад Додик поручује да Република Српска никад није била јача. Многи су, каже Додик, покушали да је сруше, али она се вратила изворним вриједностима. Из Српске јасна порука да је спровођење изворног Дејтона основни услов и да нема простора за његово мијењање.
Потписивање Дејтоснког споразума - Фото: Screenshot
Потписивање Дејтоснког споразумаФото: Screenshot

Дејтонски споразум, прије 20 година, након тронедјељних преговора, парафирали су Слободан Милошевић, Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман. Овим споразумом, јасно је дефинисан уставни поредак и децентрализована БиХ. Ма колико многи покушали да оспоре Српску и њена Дејтоном загарантована овлашћења, ни 20 година касније, то нису успјели, поручује предсједник Додик.

- И данас ми кад погледамо економију Републике Српске, она је боља него икада до сада. У политичком смислу мислим да смо Српској вратили достојанство и мислим да је она данас стављена на позицију која јој је Дејтоном загарнтована - каже предсједник Додик.

Премијерка Српске, Жељка Цвијановић, каже да, када се у контексту Дејтона посматра цијела БиХ, можемо видјети да је различитим интервенцијама међународне заједнице, првенствено високих представника, дошло до одређених девијација и да је вршен страшан притисак како би дошло до централизације БиХ.

- Такве егзибиције или експерименти који су вршени над БиХ никада нису донијели структуру која ће бити боља, ефикаснија, рационалнија и јефтинија. По правилу смо, кроз такве интервенције, добијали нагомилане институције на нивоу БиХ које су скупље, а многи и не знају шта су њихови задаци, али добијају плате - рекла је Цвијановићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства и лидер Социјалистичке партије Српске сматра да су 20 година од успостављања мира створени сви услови за изградњу стабилне друштвене заједнице.

- Успјели смо у томе, БиХ је изашла из фазе разлика. Пред нама је вријеме у коме треба да обезбиједимо развој заједнице - рекао је Петар Ђокић.

На годишњицу Дејтона, премијер Србије поручује да се све може мијењати, али само ако се сва три народа у БиХ договоре.

- Србија воли Српску и то сам неколико пута већ говорио. Србија ни на који начин не нарушава територијални интегритет БиХ, али сматра и да је неопходно да се заштити и сачува опстанак Српске - каже Вучић.

Приче о томе да је Дејтон супротан неким будућим путевима, немају упориште, порука је Републике Српске, јер постоји неколико европских високо децентрализованих држава које су прошле цијели европски пут интеграција и нормално функционишу као чланице Уније.