latinica  ћирилица
21/11/2015 |  19:25 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Нерјешив раднички проблем – године стажа имају, али не и године старости (ВИДЕО)

Због неусклађености одредби Закона о Пензијском и инвалидском осигурању и Закона о раду, послодавци ће морати раскинути уговоре о раду са више хиљада радника у Републици Српској.
Индустрија алата Требиње - Фото: РТРС
Индустрија алата ТребињеФото: РТРС

Бројни радници суочили су се са, за сада, нерјешивим проблемом: имају године стажа потребне за пензионисање, али немају године старости прописане законом. Проблем је посебно изражен у предузећима која запошљавају већи број старијих радника, попут требињске Индустрије алата.

Да би могли остати без посла плаше се радници Индустрије алата, њих педесетак. Процјењује се да је неколико хиљада радника у Републици Српској у сличној ситуацији. Углавном је ријеч о људима који имају и значајан дио борачког стажа, па би са своје стране, допринос у рјешавању овог проблема требало да да и Борачка организација. Полодавцима не одговара ни то што ће се, ако поштују закон и раднике који су напунили године стажа практично пошаљу на Завод за запошљавње, морати одрећи значајаног броја искусних и стручних радника за које је тешко наћи адекватну замјену.

Миленко Савовић напунио је четрдесет једну годину стажа, а да би отишао у пензију, недостају му двије и по године. Страхује да ће, усљед неусаглашености закона, остати и без минималних примања.

- И жена и ја радимо у Индустрији алата Тебиње, заједно зарађујемо седамсто марака, имамо двоје дјеце. Не знам шта бих ако останем без посла, а немам право на пензију - каже Савовић.

До нове године, на улици би се могло наћи четрдесет седам Миленкових колега. Сви су борци прве категорије или ратни војни инвалиди.

Закон у пензију приморава искусне раднике. Послодавац им за доприносе плаћа око двјеста хиљада марака, што им не утиче на пензије.

- Пошто су то радници с машина, значи да би толико младих људи могло бити запослено, ако ти људи оду у пензију - каже директорица Индустрије алата Бранка Ратковић

Према незваничним процјенама, у сличној ситуацији је око дванаест хиљада радника у Републици Српској. Разочарани су због сазнања да их не штити Закон о правима бораца.

У борачком руководству признају да су, у покушају да ријеше проблеме сабораца, куцали на погрешна врата.

- Уз ангажовање стручних људи који владају том материјом, то нам преостаје у наредном перидоу да ријешимо - каже Миломир Савчић, предсједник Скупштине БОРС.

Да ли би ови пензионери оптеретили Фон ПИО и колико, и на који начин ће се кориговати законске одредбе, из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите нисмо успјели да добијемо одговор.