latinica  ћирилица
21/11/2015 |  20:05 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Бањалука: Како до држављанства Србије? (ВИДЕО)

Почетком 2012. године, Влада Србије донијела је уредбу којом су укинуте наканаде за грађане у региону који желе да добију србијанско држављанставо а имају законско право на то. Од тада, Србија је на себе преузела све административне трошкове, па је заинтересованост грађана Српске у посљедње вријеме све већа. Истражили смо за колико се може добити држављанставо Србије.
Како до држављанства Србије? - Фото: РТРС
Како до држављанства Србије?Фото: РТРС

Захтјев за држављанство Србије, Весна Ћућун, поднијела је у мају 2010. године. Признаје да гужви у Конзулату тада није било, али је процедура била знатно дужа. Поред тога, плаћала се и такса која је износила око 200 евра.

- Чекали смо двије године, можда мало и дуже. Негдје 2012. године у јуну смо добили рјешење о пријему у држављанство Србије. Разлози због којих сам предала су то што сам тада била студент, а хтјела сам да идем у Нови Сад због цијене студирања. Један од разлога је био што БиХ није била у безвизном режиму, па самим тим је лакше путовање - каже Весна.

Након укидања накнада за држављанство Србије, редови у конзулатима никад дужи. Дневно се прими педесетак захтјева, а надлежни кажу да ће их у будућности бити више.

Са бх. папирима у руци, многи су у посљедње вријеме кренули ка конзулатима Републике Србије. Разлози су различити - неки желе држављанство због школовања, док други хоће да живот наставе управо у Србији.

У Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци истичу да су процедуре данас доста краће, али и безболније за новчаник становника Српске. Иако се број захтјева удвостручио, на држављанство се чека много краће.

- Ми смо у току прошле године имали десетак хиљада људи који су овдје поднијели захтјев, а исто толико људи је и подигло рјешење о пријему у држављанство Србије - каже Владимир Николић, генерални конзул Републике Србије у Бањалуци.

Осим држављанстава, важно је напоменути да се овдје могу добити и пасоши Републике Србије. Колика је заинтересованост показује податак да је у првих девет мјесеци ове године, Конзулат у Бањалуци примио преко 15 хиљада различитих захтјева.