latinica  ћирилица
21/11/2015 |  20:37 | Аутор: СРНА

Ватикан: Оптужнице због крађе и објављивања повјерљивих докумената

Ватиканско правосуђе подигло је оптужнице против пет особа за "злочиначко удруживање", крађу и објављивање повјерљивих докумената о малверзацијама у Ватикану, а прво рочиште биће одржано у уторак, 24. новембра, саопштио је Ватикан.

Књиге новинара и познавалаца прилика у Ватикану Ђанлуиђија Нуција и Емилијана Фитипалдија објављене су недавно, а повјерљиви документи послужили су као извор за те књиге, јављају свјетске агенције.

Ово је први пут да Ватикан подиже оптужницу против представника медија.

Нуцијева књига "Трговци у храму" говори и о погрешно усмјереним донацијама, нестанку милиона евра прикупљених изнајмљивањем и похлепним свештеницима.

Фитипалди, аутор "Похлепе", каже да је фондација која је основана да би подржала дјечију болницу платила 200.000 евра за реновирање стана другог човека у Ватикану Тарчизија Бертонеа, као и да су паре дониране за помоћ сиромашнима отишле на трошкове управљања Ватиканом.

Оптужнице су подигнуте и против шпанског прелата блиског организацији "Опус деи" Луисија Ангела Валехоа Балде и Италијанке Франческе Имаколате Шауки који су осумњичени да су новинарима предали повјерљиве текстове.

Оптужница је подигнута и против још једног сарадника шпанског прелата Николе Маја.