latinica  ћирилица
22/11/2015 |  08:09 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Без струје Кнежево и Језеро, тешко у Мркоњић Граду и Крупи на Уни (ФОТО)

Општине Кнежево и Језеро остале су без електричне енергије због кварова на далеководима проузрокованих мокрим снијегом који пада од јуче.
 - Фото: B92
Фото: B92

Тешка ситуација је и на подручју општина Крупа на Уни гдје је већина потрошача без струје, као и у Мркоњић Граду гдје је око 70 одсто приградских насеља без електричне енергије.

На подручју града Бањалука у квару је осам, углавном приградских, далеководних праваца - Буквалек, Хан Кола, Љубачево, Пријаковци, Стричићи, Кнежевићи, Шибови и Чесма, саопштено је из предузећа "Електрокрајина".

Много кварова има и на нисконапонској мрежи, те је у више насеља дошло до рушења стубова и пуцања каблова.

Тежина мокрог снијега проузоковала је чак и пуцање кабла на 110-киловолтном далеководу на правцу Бочац - Крупа на Врбасу који је у власништву компаније "Електропренос БиХ".

У квару је и по пет далеководних праваца на подручју Челинца и Котор Вароша, те четири далековода на подручју Приједора.

Најстабилније стање у снабдијевању електричном енергијом је на подручју општина Градишка, Лакташи, Србац, Козарска Дубица и Прњавор гдје није било већих кварова на средњонапонској мрежи, а и они који су се десили брзо су откоњени и стављени под напон.

Све екипе локалних електродистрибуција од јутрос су на терену и приротетно раде на санацији средњонапонске мреже и рјешавању приоритетних кварова на нисконапонској мрежи.

Из "Електрокрајине" наводе да је доста каблова приликом пуцања пало са стубова на локалне путеве и у дворишта домаћинстава због чега апелују да потрошачи не дирају жице већ да случај пријаве диспечерској служби локалне електродистрибуције или на телефон 051 247 100 који је доступан за пријаве 24 часа дневно.

Претходно, Метеоаларм издао је црвено упозорење за регију Требиње гдје се очекује да ће падати између 60 и 80 литара кише по квадратном метру.

За подручје Требиња издато је наранџасто упозорење због олујног вјетра, који ће дувати од 80 до 100 километара на час.

Због јаког вјетра и кише издато је наранџасто упозорење и за подручје Бањалуке, Приједора,Фоче, Мостара, Бихаћа и Ливна.

Снијег на подручју Новог Града (фото: Срна)

Мокар снијег који пада на подручју општине Нови Град проузроковао је проблеме у снабдијевању електричном енергијом.
Од 9.00 часова у квару је далековог Тукови - Нови Град, затим далеководи Добљин и Блатна и то на дијелу од Рудица до општине Крупа на Уни, као и далековод Сводна на правцу долином Јапре, те на правцу према Радомировцу.

Све екипе "Електродистрибуције" су на терену и раде на отклањању кварова.

Из Путева Републике Српске"саопштили су да су спремни за зимско одржавање путне мреже.

На подручју Бањалуке сви путни правци су проходни, а из бањалучког Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја кажу да је зимска служба потпуно припремљена за рад, да су набављене довољне количине соли и организовани надзорни тимови и дежурства.

Бански двор у Бањалуци (фото: РТРС)

За сеоска подручја ангажоване су екипе "Батар-комерца", "Рашо градње", те "Еко-еуро тима", "Нискоградње" и "Чистоће", који су ангажовани и на чишћењу снијега на градском подручју.

Обавезе грађана су да уклањају снијег и лед испред својих стамбених зграда, власници и корисници пословних простора обавезни су да уклањају снијег и лед са јавних површина уз објекат у ширини од најмање два метра, те да уклањају снијег и лед са кровова пословних и стамбених зграда ако представљају опасност за пјешаке и возила.

Забрањено је изношење и гомилање снијега и леда из дворишта, башта и других слободних површина на улице и тротоаре, бацање снијега и леда испред зграда на саобраћајнице, сливнике и шахтове, депоновање снијега и леда у паркове и на зелене површине, санкање и клизање на јавним саобраћајним површинама, те оштећење јавних површина с којих се уклања снијег и лед и насада на њима.

Новчаном казном у износу од 100 до 1.000 КМ биће кажњено физичко лице које се не понаша према овим обавезама, а лице које самостално обавља дјелатност од 200 до 1.000 КМ, док правно лице може бити кажњено од 500 до 7.000 КМ, као и одговорно лице у правном лицу казном од 200 до 1.800 КМ.

Снијег у Семберији (фото: Срна)

Путеви у Семберији очишћени су од првог снијега ове године који је у току ноћи нападао до пет центиметара висине, рекао је директор "Бијељина-пута" Немања Тољ.

Према његовим ријечима, екипе "Бијељина-пута" обишле су све путне правце у регији и посули абразивни материјал и со на магистралне путеве, док су градске улице посуте искључиво сољу.

Сви путни правци у Сарајевско-романијској регији су проходни и потпуно очишћени од снијега, потврдио је технички директор "Романијапутева" Драган Булошчић.  "Ноћас смо интевенисали на свим путним правцима - очистили снијег и посули со, тако да данас нема поледице", рекао је Булошчић.

Извор: РТРС/Срна