latinica  ћирилица
22/11/2015 |  08:26 ⇒ 08:34 | Аутор: Вечерњи лист

Крим прогласио ванредно стање- прекинуто снабдјевање струјом из Украјине

Након нестанка струје из Украјине, "генератори" републике Крим су пуштени у погон. У 1.20 сати дјелимично су прикључени градови Симферопољ, Јалта и Саки", објавило је Министарство за ванредне ситуације.
Крим без електричне енергије (фото: © Igor Mikhalev / Sputnik) -
Крим без електричне енергије (фото: © Igor Mikhalev / Sputnik)

Власти републике Крим објавиле су током ноћи да су увеле ванредно стање након потпуног прекида снабдјевања електричном енергијом из Украјине, који је проузрокован, наводе украјински извори, саботажом високонапонских водова.

Украјински извори нису навели ко би могао бити одговоран за ту саботажу.

"22. новембра у 00.25 сати (22.25 сати по средњоевропском времену) догодио се прекид снабдјевања електричном енергијом која на Крим долази из Украјине", наводи се у саопштењу кримске подружнице руског Министарства за ванредне ситуације.

"Одлуком управе републике Крим на полуострву је уведено ванредно стање", објавило је Министарство.

Полуострво Крим, прије аутономна русофонска република у саставу Украјине, припојена је Руској Федерацији у марту 2014., након референдума организованог на Криму након свргавања у Кијеву проруског предсједника Виктора Јануковича. Украјиан и западне земље сматрају референдум незаконитим и не признаје анексију.

Након нестанка струје из Украјине, "генератори републике Крим су пуштени у погон. У 1.20 сати дјелимично су прикључени градови Симферопољ, Јалта и Саки", објавило је Министарство за ванредне ситуације.

Како наводи руска агенција Тасс, Крим се снабдјева струјом из Украјине преко четири високонапонска вода.

Два вода су саботирана у ноћи на петак, извијестила је украјинска новинска агенција УНИАН.

Руска агенција РИА Новости наводи да се саботажа догодила у околини Херсона, на сјеверу Крима, на украјинској територији.

Чини се да су и друга два вода избачена из погона након експлозије у ноћи на недјељу. Не зна се ко је одговоран за ту саботажу.

Први потпредсједник владе републике Крима, Михаил Шеремет, како преноси ТАСС, рекао је да то полуострво може покрити тек половину потреба за електричном енергијом.