latinica  ћирилица
22/11/2015 |  08:44 ⇒ 09:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Најтраженији бјегунац тражио помоћ од пријатеља, крије се у Бриселу

Одбјегли припадник Исламске државе осумњичен за учешће у терористичким нападима у Паризу Салах Абдеслам се крије у Бриселу и контактирао је пријатеље да му помогну да се врати у Сирију, рекла су двојица његових пријатеља америчкој медијској кући "Еј Би Си Њуз".
Салах Абдеслам - Фото: Screenshot
Салах АбдесламФото: Screenshot

Они су рекли да су ове недјеље они и још један пријатељ разговарали са Абдесламом путем Скајпа преко мобилног телефона.

Абдесламови пријатељи, који су жељели да остану анонимни, рекли су да их је он позвао у уторак навече и рекао им да се крије у Бриселу, али очајнички жели да се докопа територије под контролом Исламске државе у Сирији.

Они кажу да им је Абдеслам рекао да је у очајној ситуацији, пошто се нашао између белгијских и француских власти које га траже и локалних чланова ИС, за које наводи да га прате и да су незадовољни пошто он није успио да активира свој појас са експлозивом.

Абдесламов брат Мохамед је потврдио да су га двојица пријатеља обавијестила о братовом очајничком телефонском позиву. Мохамед је данас брата поново позвао да се преда полицији.

"Ја вјерујем да он није далеко", рекао је Мохамед Абдеслам обраћајући се новинарима испред свог стана у Бриселу.

Абдеслам тврди да је у нападима у Паризу играо само малу улогу, али његови пријатељи наводе да сумњају у то.

Његов брат је за "Еј Би Си" рекао да је "мозак" напада Абделхамид Абауд изманипулисао Абдесламом да се укључи у нападе. Абауд, који је убијен у полицијској акцији у четвртак у Француској, и Абдеслам су пријатељи од малих ногу и били су заједно ухапшени због пљачке 2010. године.

Полиција је објавила међународну потјерницу за Салахом Абдесламом (26), за којег власти наводе да је побјегао са мјеста напада у Паризу и вратио се у свој родни Брисел јутро послије пуцњаве у француској престоници, у којој је страдало 130 људи. Он је у потјерници описан као наоружан и опасан.

Према наводима полиције, Абдеслам је један од нападача који је насумично пуцао по ресторанима и кафићима током масакра прошлог петка у Паризу.

Један званичник белгијске полиције је данас потврдио да власти такође имају информације да се Абдеслам налази у Бриселу.