latinica  ћирилица
22/11/2015 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Не попуштамо у борби против ИД, позивамо и Путина

Амерички предсjедник Барак Обама поручио је да САД и њихови међународни партнери неће попустити у борби против Исламске државе и упозорио да свијет неће прихватити нападе екстремиста на цивиле у Паризу и другдје као "новонастало нормално стање".
Барак Обама и Дмитриј Медведев - Фото: AP
Барак Обама и Дмитриј МедведевФото: AP

Завршавајући свој деветодневни обилазак Турске и Азије, Обама је, такође, позвао руског предсједника Владимира Путина да се придружи коалицији на челу са САД, подсјетивши да је ИД оптужена за прошломјесечно обарање руског путничког авиона у којем је убијено 224 људи, преноси АП.

"Он (Путин) мора да гони људе који су убили руске држављане", истакао је Обама, прије него што је из Малезије кренуо за Вашингтон.

Амерички предсједник је посјетио и Филипине и Турску, гдје се са Путином састао на маргинама међународног самита.

Иако је Русија појачала своје ваздушне ударе у Сирији, Обама је примијетио да је Москва фокусирала своју пажњу на умјерене побуњенике који се боре против сиријског предсједника Башара ал-Асада.

Инсистирајући да насиље у Сирији не може да буде заустављено све док је Асад на дужности, Обама је позвао Русију на "стратешко прилагођавање" уз окончање подршке сиријском предсједнику.

Са Обамом ће се у уторак у Бијелој кући састати француски предсједник Франсоа Оланд, а како је предвиђено, разговараће о томе како ојачати међународну коалицију која се бори против Исламске државе.

Након тога, Оланд ће се отпутовати у Русију гдје ће разговарати са Путином, наводи америчка агенција.