latinica  ћирилица
22/11/2015 |  10:36 | Аутор: СРНА

Штајнмајер: Москва ће се вратити у велику осморку

Министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је да ће се Русија вратити у "Велику осморку" уколико настави да сарађује са западним земљама око рјешавања сиријског конфликта и ако буде ријешен украјински конфликт .

Штајнмајер је за њемачки таблоид "Билд" изјавио да Запад нема дугорочне интересе да искључи Русију из разговора "Г8", али да ова два услова морају бити успуњена.

Шеф њемачке дипломатије изјавио је за "Билд" да Русија није заинтересована за продужетак сиријског сукоба те да тражи рјешење вишегодишње кризе, преноси "Спутњик".

У грађанском рату у Сирији који траје од 2011. године, владине снаге боре се против великог броја опозиционих фракција и екстремистичких група.

На захтјев предсједника Башара ал Асада, Русија је 30. септембра покренула кампању ваздушних удара на положаје "Исламске државе".

Москва учествује и у међународним напорима да се пронађе политичко рјешење за кризу, пошто је домаћин два круга разговора између сиријске владе и учествује у Бечу на разговорима о рјешењу сиријске кризе.