latinica  ћирилица
22/11/2015 |  12:22 | Аутор: СРНА

Ђурић: Београд нема обавезу да подржи Косово у међународним организацијама

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић одбацио је тврдње да се Србија бриселским споразумом обавезала да подржи чланство /самопроглашеног/ Косова у међународним организацијама.
Марко Ђурић (Фото: Screenshot) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Screenshot)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић је навео да је једна од најчешћих манипулација Приштине која се могла чути претходних мјесеци да им тобоже бриселски споразум омогућава чланство у међународним организацијама.

"Напротив. Бриселски споразум дефинише њихово учешће у регионалним организацијама, док тим споразумом није предвиђен, а то сада кажу и приштински аналитичари, улазак покрајине у међународне организације", навео је Ђурић.

Он је истакао да нема алтернативе спровођењу бриселског споразума иако Приштина покушава да одгоди или суспендује провођење договореног, прије свега споразума о формирању Заједнице српских општина, преносе београдски медији.

На питање да ли и Влада Србије размишља о одустајању од неких споразума послије потеза Приштине, Ђурић је рекао да Београд континуирано жели нормализацију односа.

"Постигли смо споразуме, али папири не мире људе. Потребно је са приштинске стране много више визије и дугорочног размишљања у интересу српског и албанског народа да би се створили сигурнији и извеснији услови за живот. То је једино могуће провођењем договореног", истакао је Ђурић.

Ђурић истиче да Приштина треба да проведе још цијели сет питања договорених у Бриселу.

"Ту спада и потпуна примена споразума о полицији јер је још нерешен статус око 120 бивших припадника МУП-а Србије на Косову за које Приштина каже да нису прошли безбедносне провере", каже Ђурић.

Он је изразио увјерење да ће врло скоро бити организовани и разговори у Бриселу на експертском нивоу.

Ђурић је најавио да ће посланици Српске листе и представници српске заједнице који партиципирају у косовским институцијама наредних дана обићи све српске средине на Косову и евидентирати проблеме са којима се људи суочавају како би се тиме са Владом Србије испланирале активности у 2016. години.