latinica  ћирилица
22/11/2015 |  13:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Бан Кимун: Русија и САД да сарађују у борби против тероризма

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је Русију и САД да сарађују на искорјењивању тероризма и најавио да ће почетком сљедеће године изнијети свеобухватни план за борбу против тероризма и насиља.
Бан Ки Мун (фото: mundinews.com) -
Бан Ки Мун (фото: mundinews.com)

"Све те терористе и екстремисте треба поразити у име човјечанства", рекао је Бан на годишњем самиту Асоцијације нација Југоисточне Азије (АСЕАН), који се одржава у Малезији, пренио је Ројтерс.

"У том циљу морамо да се удружимо. Морамо да покажемо глобалну солидарност у суочавању са заједничким непријатељем у виду Исламске државе, као и других екстремистичких и терористичких земаља", истакао је Бан.

Амерички предсједник Барак Обама је на самиту АСЕАН у Куала Лумпуру такође рекао да САД и њихови савезници неће посустати у борби са екстремистима ИД и да ће прогањати њихове лидере и пресјећи им канале финансирања.

"Уништење ИД-а није само реалистични циљ, ми ћемо то заиста урадити", рекао је Обама послије самита.

Он је додао: "Уништићемо их. Узећемо им територију коју су заузели, пресјећи ћемо им канале финансирања, ловићемо њихове лидере, размонтираћемо њихове мреже и канале снабдијевања и уништићемо их".

Предсједник САД је рекао и да се нада да ће Русија преусмјерити фокус својих ваздушних напада у Сирији на мете ИД и изразио наду да ће Москва пристати на промјену власти у Сирији која подразумијева одлазак предсједника Башара Асада.

Руски премијер Дмитриј Медведев је на самиту АСЕАН-а изјавио да би земље са великим бројем муслимана попут Русије требало да се уједине у борби против ИД.

"Потребна нам је консолидована антитерористичка позиција земаља у којима постоје велике исламске заједнице, а Русија је једна од тих земаља", рекао је Медведев и додао да је "јасно да се против ове пријетње можемо борити само ако се ујединимо и ако дјелујемо преко међународних институција попут УН-а".