latinica  ћирилица
22/11/2015 |  13:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Запад продужио санкције Русији, упркос сарадњи против ИД

Лидери западних земаља, који су се прошле недјеље у Турској састали на маргинама самита Г20, сложили су се да продуже санкције Русији уведене због њене наводне умијешаности у конфликте на истоку Украјине за шест мјесеци, до јула сљедеће године, рекао је за Ројтерс један виши европски дипломата.
Самит Г20 у Анталији - Фото: AP
Самит Г20 у АнталијиФото: AP

Та одлука је донесена упркос све чешћим позивима на ближу сарадњу са руским предсједником Владимиром Путином у борби против Исламске државе, послије терористичких напада које је та група извела у Паризу 13. новембра, наводи британска агенција.

Амерички предсједник Барак Обама, њемачка канцеларка Ангела Меркел, британски премијер Дејвид Камерон, премијер Италије Матео Ренци и шеф француске дипломатије Лорен Фабијус, који је на самиту Г20 представљао предсједника Франсоа Оланда, одржали су краћи састанак при крају самита у турском граду Анталија.

Санкције против Русије су на снази до јануара, прије истека рока одређеног за примјену мировног споразума из Минска, који има за циљ окончање сукоба између украјинских и проруских снага на истоку Украјине.

Западне земље инсистирају да сви елементи споразума из Минска морају да буду испуњени прије него што они размотре ублажавање санкција. Дипломата је рекао да су лидери закључили како је важно и даље примјењивати притисак на Русију уочи планираних избора на истоку Украјине.

"Избори у Украјини су важни. Имамо шансу да добијемо оно што желимо само ако одиграмо на карту санкција. Финансијске санкције морају да остану све до самог краја", рекао је дипломата, који је желио да остане анониман, јер је договор у Анталији повјерљива информација.

Послије напада у Паризу, Оланд је позвао на успостављање велике коалиције земаља против Исламске државе.

Француски предсједник би 26. новембра требало да отпутује у Москву гдје би са Путином разговарао о унапријеђењу сарадње.