latinica  ћирилица
22/11/2015 |  14:35 | Аутор: СРНА

Бивши новинари о потписивању Дејтонског споразума

Некадашњи новинар "Гласа Српске" Антон Касиповић рекао је на дебати поводом 20 година од потписивања Дејтонског мировног споразума да и данас има исту дилему - да ли се рат могао избјећи.
Бивши новинари о Дејтону - Фото: СРНА
Бивши новинари о ДејтонуФото: СРНА

Касиповић, актуелни министар правде Републике Српске, сматра да је могло бити другачије.

"Као југоносталгичар сматрам да моја земља није заслужила то што је доживјела. Нешто најстрашније што сам могао да прочитам јесте да је престала потреба за постојањем Југославије. Зато се сјећам дијела тог дана који се завршавао као у свим редакцијама", рекао је Касиповић.

На дебати у Бањалуци о теми "20 година мира из новинарске перспективе" на којој су учествовали новинари који су преносили вијести да је потписан мир, Касиповић је истакао да су у редакцији "Гласа Српске" ишчекивали вијест о потписивању споразума, вијест коју су жељели да потврде, да имају реакције на догађај.

"Али, не треба заборавити да су тадашњи извјештачи у вези са Дејтонским мировним споразумом уједно новинари који су писали о разарању земље, о растурању Југославије, о рату и о времену и када је злочин постајао херојство. Потпуно редефинисана стварност", присјећа се Касиповић.

Он је нагласио да су мир и завршетак рата прижељкивали грађани, новинари, а посебно људи који су били на ратишту у рововима.

Слободан Пешевић, који је у вријеме потписивања Дејтонског споразума био новинар београдских "Вечерњих новости" испричао је да је тај дан био динамичан и драматичан.

Према његовим ријечима, редакције су имале неких наговјештаја и новинари су били у приправности да јављају о реаговањима уколико буде потписан споразума.

"Тај сам дан био у стану, није било струје, и слушао сам на малом транзистору `Биг` радио када је око 17.00 часова њихов новинар Игор Црнадак /сада министар спољних послова БиХ/ јавио да се Бил Клинтон /тадашњи предсједник САД/ обраћа јавности да је постигнут договор", присјетио се Пешевић.

Он је испричао да је покушао да се јави редакцији, али "телефон у стану није имао сигнал", па се упутио у дописништво гдје га је цијелим путем пратила слављеничка пуцњава, колективна еуфорија поводом престанка рата.

Пешевић је навео да је тада, а недалеко од њега, на путу експлодирала димна бомба, те да је тада помислио да неће ваљда погинути кад је потписан мир.

Бране Божић, тадашњи новинар Радио Београда, каже да су "главну вијест јавили људи из Дејтона". "Нама овдје остало је да јавимо реакције да је престало нешто што је односило 80 људских живота сваки дан", рекао је Божић.

Он је подсјетио да је било велико весеље, те је додао да је народ у почетку разумио карте, али да уставне принципе није разумио до краја, те оцијенио да уставне принципе ни до данас нису разумјели сви који кажу да се баве политиком.

Предсједник Удружења "БХ новинари" Милкица Милојевић рекла је да Игор Црнадак, који је први преко "Биг" радија јавио становницима Бањалуке да је потписан споразум, из здравствених разлога није могао да присуствује дебати.

Она је навела да се у вријеме потписивања Дејтонског споразума и данас битне ствари нису промијениле, да је и данас као и тада присутна корупција, те да се покушава зауставити проток информација.