latinica  ћирилица
22/11/2015 |  15:06 ⇒ 22:31 | Аутор: СРНА

Брисел: Проширена потрага за џихадистима

Белгијске власти прошириле су потрагу за оружаним исламским екстремистима због чијег је присуства у Бриселу подигнут степен опасности од терористичког напада на највиши ниво.
Брисел - највише мјере безбједности - Фото: AP
Брисел - највише мјере безбједностиФото: AP

Званичници тврде да се у граду не налази "само један џихадиста", већ да их има више.

Због јучерашње одлуке о подизању нивоа узбуне, затворена је подземна жељезница, мада је најављено да би већ сутра могла бити поново отворена.

Белгија, а посебно насеље Моленбек, налази се у центру истраге о починиоцима терористичког напада на Париз 13. новембра, у којем је убијено 130 људи.

Двојица бомбаша-самоубица из париских напада, Брахим Абдеслам и Билал Хадфи живјели су у Белгији. Брахимов брат, Салах Абдеслам, побјегао је из Париза у Брисел убрзо након напада.

Белгијски министар унутрашњих послова Јан Јамбон изјавио је за телевизијску станицу ВРТ да се "нажалост", подизање степена опасности од терористичких напада у Бриселу на највиши ниво, не доводи искључиво у везу са одбјеглим Салахом Абдесламом.

Телевизијска станица "РТБФ" цитирала је ријечи Бернара Клерфајта, градоначелника општине Схарбек, који је рекао да су двојица терориста у региону Брисела "спремна" да изврше напад.

Брахимов и Салахов брат-Мохамед Абдеслам,позвао је Салаха у интервјуу телевизијској станици "РТБФ" да се преда, додајући да вјерује да Салах још жив.

Кризни центар Белгије издао је саопштење у којем се препоручује да степен опасности од терористичког напада остане на највишем нивоу, због "озбиљне и непосредне опасности" од терористичког напада.