latinica  ћирилица
22/11/2015 |  18:29 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Грчка: Обалска стража намјерно потопила чамац пун избјеглица?

Припадници грчке обалске страже оптужени су за покушај намјерног потопања чамца пуног сиријских избјеглица, након што се у јавности појавио видео снимак на којем припадник обалске страже буши гумени чамац.
Избјеглице - Егејско море - Фото: AP
Избјеглице - Егејско мореФото: AP

Припадници турске обалске страже дошли су 12. новембра у посјед снимка на којем се види мали чамац са око 60 људи како вриште и траже помоћ у мраку на Егејском мору.

Турске власти су објавиле снимак ове недјеље и поднијеле жалбу надлежним грчким властима, преноси Ројтерс.

На снимку се види човјек који, обучен као припадник грчке обалске страже, како покушава да пробуши гумени чамац пун избјеглица. Чамац са избјеглицама почиње да тоне, а грчки чамац одлази, остављајући турској обалској стражи да спасе утопљенике.

Избјеглице су потом враћене у турски лучки град Дидим, полазну тачку за многе који покушавају да пређу преко Егејског мора у Европу.

Грчки командант Атанасиос Атанасопулос био је "шокиран" видјевши видео снимак и обећао је да ће предузети одговарајућу акцију, објавио је турски дневни лист "Хуријет".

Организација Хјуман рајтс воч претходно је изразила забринутост због спречавања избјеглица да чамцима стигну у Грчку преко Егејског мора.

Бројни свједоци су уочили непознате наоружане маскиране мушкарце како намјерно буше гумене чамце а у неким случајевима их чак вуку назад у турске воде, објавио је ХРВ, а преноси "Индипендент".

- Бушење чамаца у Егејском мору чини ова ионако опасна путовања, још опаснијим - објавила је Ева Косе из ХРВ у свом извјештају крајем октобра и закључила да такве криминалне радње траже хитно реаговање грчких власти.