latinica  ћирилица
22/11/2015 |  18:35 ⇒ 23/11/2015 | 06:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Медведев: ИД ојачала због неодговорне политике САД

Премијер Русије Дмитриј Медведев изјавио је да је неодговорна политика САД допринијела јачању Исламске државе и да су за борбу против терористичких пријетњи непходни консолидовани напори свих савезника.

Он је тако прокоментарисао изјаву америчког предсједника Барака Обаме о улози Русије у сиријском конфликту, преноси Тас.

Иако је Русија појачала своје ваздушне ударе у Сирији, Обама је јуче примијетио да је Москва фокусирала своју пажњу на умјерене побуњенике који се боре против сиријског предсједника Башара ал Асада.

Инсистирајући да насиље у Сирији не може да буде заустављено све док је Асад на власти, Обама је позвао Русију на "стратешко прилагођавање" уз окончање подршке сиријском предсједнику.

- Исламска држава је толико ојачала због неодговорне политике Сједињених Америчких Држава. Умјесто да се фокусирају на заједничке напоре у сузбијању тероризма, САД и њихови савезници су ушли у борбу против легитимног сиријског предсједника Башара ал Асада - рекао је Медведев новинарима у Куала Лумпуру.

Он је истакао да би разумна политика у земљама Блиског истока, била то Сирија, Египат или Ирак, за све земље, укључући САД, требало да буде подршка легитимним властима, која би омогућила поштовање интегритета тих држава, а не погоршање ситуације.

Према његовим ријечима, постоје жалосни примјери такве неодговорне политике.

- САД су својевремено стајале иза успона Ал Каиде који је довео до трагедије 11. септембра. Ове поуке само доказују да су консолидовани напори неопходни у борби против тероризма, без дијељења савезника на своје и туђе - нагласио је он.