latinica  ћирилица
22/11/2015 |  19:14 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Катастрофално стање на граничним прелазима у Српској (ВИДЕО)

Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске огорчено је на рад, односно нерад, инспектора на граничним прелазима. Не раде већ три дана, што проузрокује велике гужве које се неће смањити до сриједе.
Лоши услови на граничним прелазима у Српској / фотографија тоалета - Фото: РТРС
Лоши услови на граничним прелазима у Српској / фотографија тоалетаФото: РТРС

Најкритичније је у Градишци и Бијељини гдје камиони чекају и по неколико дана. Због тога се стварају велике гужве и прави додатни трошак превозницима, који сматрају да је крајње неодговорно да се на најфреквентнијим прелазима не организују дежурства инспектора. Кажу да ако постоје дежурства полицијских и царинских органа, зашто то не би увели и у инспекцији. Удружење се и раније обраћало надлежнима, а најавили су да ће и сутра реаговати и послати дописе да се бар на најфреквентнијим прелазима успоставе дежурства ради бржег и ефикаснијег протока робе.

Додатни проблем превозницима су и лоши услови на прелазима. Превозници тврде да је најгоре стање на царинским терминалима у Српској - и то Рачи и Градишци, гдје нема чак ни мокрих чворова, а да су услови на граничним прелазима лоши, не крију ни у Управи за индиректно опорезивање. Ипак, очекују да ће у идућој години услови бити побољшани новом одлуком о условима држања царинских терминала, чији је приједлог упућен Управном одбору. Затражили су и повећање буџетских средстава за текуће одржавање свих објеката која су тренутно мања од 100.000 марака.

Царина убире паре, али ништа не инвестира, тврде у Удружењу превозника.

- Овуда прође од 150 до 200 хиљада возила...по 40 марака то је негдје 2 до 3 милиона марка које Управа узима, а ништа се не улаже овдје - каже Глиго Чикић, предсједник Удружења превозника регије Градишка.

- На граничном прелазу Рача убире се сваки мјесец од два до два и по милиона марака, а битно је нагласити да на том граничном прелазу узимају додатне двије до три марке од превозника за које не добијамо никакав рачун, које дакле завршавају у приватним џеповима - каже Никола Грбић, предсједник Удружења превозника.

На стотине милиона марака уложено је у терминале, десетине милиона се наплаћује, а разлике у Српској и Федерацији евидентне, тврде превозници који су затражили формирање Комисије која би утврдила стање на терминалима.

У Управи за индиректно опорезивање одбацују ове наводе. Поступају, кажу, са свима исто. Одржавају 4 регионална центра, сједиште управе, 30 царинских испостава широм БиХ и све граничне прелазе. Ако добију тражених милион и 600.000 марака за текуће одржавање услови ће у идућој години бити побољшани.

- Не бјежимо од било каквог рада у смислу и евентуалног формирања комисије која ће утврдити све услове који се помињу у захтјеву удуржења али исто тако не пристајемо на било какве уцјене које се на разноразне начине покушавајну усмјерити према Управи за индиректно опорезивање ради стварања личне користи - каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

Из Савјета министара БиХ нам је саопштено да нису добили захтјев Удружења превозника да се формира комисија на нивоу БиХ за испитивање услова рада и одржавања царинских терминала. Министарство саобраћаја и веза Српске сматра да је ради стварања повољног амбијента за превознике, потребно унаприједити рад на царинским терминалима, али и  омогућити боље услови за боравак. Удружење превозника, каже, неће сједити скрштених руку. Ако надлежни ускоро не предузму мјере пријете штрајком.