latinica  ћирилица
22/11/2015 |  19:24 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Зашто сви случајеви лажних пензија припадају требињској Филијали Фонда ПИО? (ВИДЕО)

Фонд ПИО Републике Српске открио је још четири случаја такозваних лажних пензија, односно четири корисника који су остварили право на инвалидску пензију на основу фалсификоване медицинске документације. Од укупно 17 откривених случајева сви припадају требињској Филијали Фонда, а чак 14 лица је из Билеће.
Нови случајеви лажних инвалидских пензија - Фото: РТРС
Нови случајеви лажних инвалидских пензијаФото: РТРС

У Фонду ПИО сматрају да откривена превара указује да је у Билећи постојала штампарија лажне медицинске документације, на основу које су годинама на нелегалан начин поједини осигураници са подручја Херцеговине остваривали право на инвалидску пензију.

Фонд ПИО је у склопу акције "Стоп преварама-до пензије поштено", коју проводи од 2012. године, тражио провјеру за четири корисника инвалидске пензије чија је документација била сумњива. Сва четири лица доставила су документацију према којој су лијечени у Клиници за психијатрију КЦ Србије.

- У одговору који смо тражили од КЦ Србије речено нам је да се именована лица уопште нису лијечила у на Клиници за психијатрију. Сва документација која нам је приложена није валидна - каже Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО.

Ова лица, у складу са Законом ПИО биће подвргнута ванредној контроли – налаза, оцјена, мишљења и постојећег здравственог стања. Пријети им престанак права на пензију, али и кривичне пријаве. Јоксимовић каже да провјере неће стати на овим случајевима.

Испоставило се да су сви откривени корисници лажних инвалидских пензија са подручја требињске Филијале Фонда ПИО Републике Српске. Спорне пензије остварене су од 2007- 2009. године. Први човјек требињске Филијале у то вријеме био је садашњи градоначелник Требиња, Славко Вучуревић.

Корисници лажних инвалидских пензија углавном су доносили медицинску документацију којом се потврђује да имају различита психичка обољења-ПТСП- психозе, неурозе, шизофренију. Документација је најчешће достављана из болница у Подгорици, Мељинама, Игалу, Требињу, Мостару, Сокоцу, са психијатријске клинике Лаза Лазаревић Београд, Клиничког центра Србије и ВМА Београд.

Надлежан за требињску психијатрију у спорном периоду био је психијатар Драган Сорајић. Није желио да коментарише читав случај. За њега је, како је рекао, прича о лажним пензијама застарјела.

У Окружном тужилаштву воде се поступци против појединаца који су остварили право на пензију на основу фалсификоване документације. Још нема ниједне истраге против одговорних лица. Неоспорно је да одговорност имају корисници таквих пензија, али је сигурно да нису сами себи додијелили то право. Истражни органи треба да открију све карике у овом ланцу незаконитих радњи.