latinica  ћирилица
22/11/2015 |  19:27 ⇒ 21:19 | Аутор: СРНА

Белгија: Нове пријетње бомбом, у Бриселу остаје највиши ниво узбуне

Двије пријетње бомбом упућене су данас на двије различите локације у Белгији, објавили су медијски извори.
Брисел - највише мјере безбједности - Фото: AP
Брисел - највише мјере безбједностиФото: AP

Прву пријетњу примила је локална телевизијска станице у општини Вилворде након чега су просторије телевизије брзо евкуисане.

Друга бомбашка пријетња услиједила је готово истовремено, али је упућена жељезничкој станици Мехелен.

Након пријетњи упућених медијској кући, зграда је одмах евакуисана, а сви запослени су пребачени у оближњи рекреативни центар. Белгијска полиција покренула је акцију, испразнила зграду, блокирала околне улице и позвала деминерски тим и псе трагаче на лице мјеста како би провјерили аутентичност бомбашке пријетње.

У готово истом тренутку слична пријетња упућена је оближњој Мехелен жељезничкој станици, након чега је полиција испразнила станицу и довела псе трагаче, преноси "Њујоркер дејли".

Белгијска полиција потврдила је да је пријетња бомбом на жељезничкој станици Мехелен била лажна јер пси трагачи нису пронашли ништа на лицу мјеста.

Грађанима је дозвољен повратак на станицу, а све жељезничке услуге се нормално одвијају.

СУТРА НЕ РАДЕ ШКОЛЕ, ФАКУЛТЕТИ, ПОДЗЕМНА ЖЕЉЕЗНИЦА

Белгија је одлучила да у Бриселу задржи ниво узбуне на највишем нивоу због могућих терористичких напада због чега ће сутра бити затворене све школе и факултети, а неће саобраћати ни подземна жељезница. Белгијски премијер Шарл Мишел рекао је да се плаше напада попут оних у Паризу.

- То значи да би неки појединци могли извести нападе у Бриселу на више мјеста и у исто вријеме - рекао је Мишел послије састанка националног Савјета безбједности.

Он је поновио да "постоје индикације да би циљеви напада могли бити шопинг центри и улице у којима је концентрисан већи број трговина".

Према његовим ријечима, у Бриселу ће сутра радити јаслице да би родитељима био омогућен одлазак на посао, преносе медији.

- Ситуација ће поновно бити размотрена сутра поподне - рекао је Мишел.

Овог викенда белгијске власти увеле су четврти највиши степен узбуне, док у остатку земље опасност остаје на трећем.

Станице подземне жељезнице јуче и данас биле су затворене, као и трговачки центри и већина трговина и барова у центру града.

ПОЛИЦИЈА ДИГЛА У ВАЗДУХ СУМЊИВО ВОЗИЛО

Припадници белгијске полиције дигли су у ваздух сумњиво возило у центру града Вилворда, изјавио је данас портпарол војске.

Раније током дана становник Вилворда телефоном је обавијестио полицију о сумњивом возилу које је већ два дана било паркирано испред локалне цркве, преноси "Спутњик".

- Војници су стигли на лице мјеста и извршили контролисану експлозију возила, али не можемо са сигурношћу да кажемо да ли је у возилу био експлозив - изјавио је војни портпарол за РИА Новости и додао да је детонација спроведена на лицу мјеста.

Ниво терористичке пријетње у Вилворду није повећан, за разлику од Брисела гдје је подигнут на највиши ниво.

Након париских напада, белгијска полиција извела је низ антитерористичких операција и притворила одређени број људи у Бриселу, након што је откривено да је један од нападача тамо живио.

Према медијским извјештајима, ухапшено је најмање 16 осумњичених особа.