latinica  ћирилица
22/11/2015 |  19:38 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Република Српска у одрживи повратак уложила 68 милиона (ВИДЕО)

Од завршетка рата до данас, од 2,2 милиона људи, колико је напустило БиХ, до сада је евидентирано милион и 60 хиљада повратака. Око 610 хиљада односи се на повратак расељених лица, а преосталих 450. 000 на повратак избјеглица.
Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица - Фото: РТРС
Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лицаФото: РТРС

Према процјенама УНХЦР-а, у Републику Српску се вратило 159 хиљада Бошњака и око 12,5 хиљада Хрвата, 95 хиљада Срба и 1.500 осталих. Од 2006. године до данас Влада Републике Српске, преко Министарства за избјеглице и расељена лица, у обнову стамбених јединица, инфраструктуре, одрживи повратак и алтернативни смјештај уложила је 68 милиона марака.

Хусо Сарчевић у Зворник се вратио 2000. године и кренуо од нуле. Данас цијела породица живи од производње товних пилића. Редовно аплицирају за донације код ресорног министарстава.

- Од Владе Републике Српске тј. министарства добио сам двије хиљаде, од те двије хиљаде сам купио апарат за прање објекта. Много ми је то помогло јер нисам морао да позајмљујем новац - каже Сарчевић.

Када је одлучила да се врати из Аустрије у своје село Мичје, Ангела Ћорковић је знала да је тамо не чека ни кућа, ни окућница. Данас се, захваљујући помоћи Министарства за избјегла и расељена лица, успјешно бави сточарством. Ћорковићева каже да је уз помоћ средстава у износу од 15.000 марака које је добила од Министарства успјела саградити шталу.

За одрживи повратак није довољан само кров над главом. Намеће се питање - шта даље?

- Негдје око милион марака на годишњем нивоу издвајамо за одрживи повратак. Наравно да су то симболична средства, јер ми не можемо испратити сваког нашег корисника. Онај ко је на селу може се бавити пољопривредом, а онај ко је у граду он је у још тежој позицији - каже ресорни министар Давор Чордаш.

Од милион и по марака, Влада Српске пола милиона издваја за повратнике у Федерацију.

- Када је ријеч о Федерације углавном су то општине Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац, у другом дијелу су Мостар, Столац, Чапљина, једним дијелом смо нешто покушали у Посавини али нисмо имали велики број заинтересованих - каже Чордаш.

Ни двадесет година од завршетка рата до данас, БиХ није завршила процес повратка и обнову порушене имовине. Од 445.000 уништених стамбених јединица, обновљено је 340.000. Република Српска је у одрживи повратак- обнову кућа, инфраструкруру, изградњу алтернативног смјештаја, покретање производње и запошљавање, од 2006. до данас уложила 68 милиона марака.