latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови предсједник Аргентине Маурисио Макри

Кандидат владајуће Партије социјалне правде и владајуће коалиције Фронт за побједу Данијел Сјоли признао је пораз на предсједничким изборима у Аргентини, на којима је побједу однио опозициони кандидат Маурисио Макри.
Побједа Мауриција Макрија на изборима у Аргентини (Фото: 
twitter) -
Побједа Мауриција Макрија на изборима у Аргентини (Фото: twitter)

- Вољом народа, изабран је нови предсједник - Маурисио Макри - рекао је Сјоли присталицама. Сјоли је казао да је телефоном честитао Макрију на побједи.

Опозициони кандидат из конзервативне странке Посвећеност промјени, Маурисио Макри, побиједио је у другом кругу предсједничких избора у Аргентини, са освојених 53,3 одсто гласова. На основу 69 одсто пребројаних гласова, Сјоли је освојио 46,7 одсто. Овим је, како је навела агенција АФП, окончана 12 - годишња владавина љевичарске владе.

У Аргентини је први пут у историји у недјељу био одржан други круг избора, јер прошлог мјесеца ниједан од кандидата није освојио потребан број гласова. У првом кругу, Сјоли је освојио 36,72 одсто гласова, док је Макри добио изненађујућих 34,46 одсто гласова бирача. На трећем мјесту је био некадашњи генерални секретар Владе а сада њен критичар и кандидат опозиционог Фронта за реформе, Серхио Маса, са 21,32 одсто гласова бирача.

За побједу у првом кругу требало је освојити више од 45 одсто гласова, или 40 одсто, а да разлика у гласовима од другопласираног кандидата буде најмање 10 одсто.