latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:56 | Аутор: СРНА

Петрић: На локалним изборима цензус са три на пет одсто

Предсједавајући Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ Бранко Петрић изјавио је да ће највјероватније на сљедећим локалним изборима цензус бити повећан са три на пет одсто, те да постоји могућност увођења полузатворених листа.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Петрић је истакао да би се тиме отклонили проблеми у вези са заступљеношћу жена, али и радом бирачких одбора и инжењерингом.

Он је рекао за "Независне новине" да очекује да ће Интерресорна радна група до краја фебруара парламенту БиХ предложити измјене закона, те да одгађања избора вјероватно неће бити, с обзиром на прекомпликовану процедуру која подразумијева измјене ентитетских устава, закона, статута општина и градова, те устава кантона.

"Много се воде расправе о цензусу и постоји велика вјероватноћа да цензус са три одсто буде подигнут бар на пет. Да би се освојио лични мандат, могуће је да унутарстраначки цензус буде повећан са пет на десет одсто, а када је ријеч о власништву мандата, велика је вјероватноћа да ће стање остати као и сада јер је у свим земљама Савјета Европе тако, осим у Бјелорусији", навео је Петрић.

Он је додао да постоји могућност ђелимичног затварања изборних листа, чиме би се ријешили проблеми родне заступљености и проблеми унутарстраначког инжењеринга изборних резултата након затварања бирачких одбора.

"Бирачки одбори су најслабија карика у дијелу у коме се под њиховим руководством и дозволом након завршетка избора у оквиру листа за поједине кандидате врши инжењеринг", упозорио је Петрић.

Према његовом мишљењу, општа политичка воља за измјену изборног законодавства постоји, али нико није дефинисао задатак, односно дубину и ширину измјена.

"Изборним законом БиХ није могуће мијењати нешто што би било супротно уставима ентитета. Имамо ситуацију да прошли општи избори нису до краја спроведени, није до краја формиран један дом парламента Федерације БиХ, зато што је то тако прописано у наметнутом Уставу овог ентитета и ми немамо могућност да Изборним законом то промијенимо", рекао је Петрић.