latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:57 ⇒ 08:58 | Аутор: klix.ba

Код Живиница ниче највећа плантажа боровница у Европи

У току је садња боровница, а код Живиница се гради једна од највећих европских плантажа ове врсте, у власништву немачке компаније Elisa Berry˝.
Боровница - Фото: илустрација
БоровницаФото: илустрација

Локална заједница живиничког насеља Дубраве са радошћу је дочекала овај милионски воћарски пројекат који ће им донијети једну од највећих плантажа у Европи, на којој би у сезони требало да буде ангажовано и до 500 људи.

"Осим што се плантажа, која се простире на 300 закупљених хектара прави у складу са најмодернијим системом наводњавања, у насељу Циљуге ова је фирма купила парцелу и прави дистрибутивни центар за регион, јер у Србији такође имају плантаже“, рекао је Асим Аљић, начелник опшине Живинице.

У том центру у Циљугама биће постављене хладњаче, па ће замрзавати и паковати боровнице, а затим ће их дистрибуисати у иностранство. Претходних година направили су мању плантажу у Башиговцима. Род је био одличан, а сав принос је извезен у иностранство.

Мирза Муратовић, одговорно лице компаније Елиса Беррy, која плантаже има широм свијета, појашњава да се сади 105.000 садница, а први се плодови очекују за двије године.

"Заступљене су различите сорте, међу којима има највише 'дуке' боровнице, затим 'early blue' i 'blue crop'. Климатски услови и земљиште погодују овој вишегодишњој биљци, која најбоље приносе има у шестој години, иако може опстати и до 40 или 50 година, а један жбун даје и до пет килограма приноса. Интересирање радника је велико и сваки дан долазе људи који се распитују има ли посла за њих", истакао је Муратовић.

Временски услови су им, прича Муратовић, ове године ишли у прилог, а надају се да ће исто тако бити и наредне године, те да ће ово мјесто ускоро постати препознатљиво по боровницама.