latinica  ћирилица
23/11/2015 |  12:45 | Аутор: СРНА

Кошарац: СНСД не подржава нелегалан Савјет министара БиХ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је у Сарајеву да Савјет министара нема подршку те странке зато што је нелегално конституисан, промовише политику централизације БиХ и није развио сарадњу са Владом Републике Српске.
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа КошарацФото: СРНА

Подсјећајући да су били истекли сви законом предвиђени рокови за конституисање Савјета министара, Кошарац је у изјави новинарима навео да је Звиздић у свом експозеу промовисао политику даље централизације институција БиХ, односно централизације, што је подржала математички окупљена парламентарна већина.

"Због таквог експозеа Дениса Звиздића, због препознатих политика чланица Савјета министара потпуно је јасан став СНСД-а да томе не да своју подршку", истакао је Кошарац, додавши да је Савјет министара БиХ састављен у математичкој коалицији, а не од побједника у ентитетима, што је још једна аномалија у систему на нивоу БиХ.

Према његовим ријечима, Савјет министара БиХ није на адекватан начин развио сарадњу са владама ентитета, прије свега са владом Републике Српске, што је још један од разлога зашто нема подршку посланика СНСД-а.

"Када су у питању персоналне промјене, сматрамо да се овај Савјет министара уз све ове примједбе о којима говоримо показао потпуно неефикасним, што потврђује чињеница да су на сутрашњој сједници Представничког дома од око 90 тачака дневног реда, само два закона", додао је Кошарац.

Он је констатовао да све то довољно говори да постоји доста проблема у математичкој коалицији окупљеној око Савјета министара, која нема кредибилитет да изађе са јасним законским рјешењима који су можда неопходни за БиХ и њене грађане.

"Када је у питању прича о промјени министара из ДФ-а, морамо да кажемо да је то очигледно нека врста споразума странака из Федерације БиХ /ФБиХ/. Очигледно је да се уласком СББ-а жели стабилизовати стање у ФБиХ. Оно што је потпуно примјетно јесте да постоји једна врста кохезије код бошњачких политичких странака", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, став СНСД-а је да је у Савјету министара претходно било неопходно обезбиједити да побједници у ентитетима буду његов саставни дио.

"Међутим имамо ситуацију какву имамо", рекао је Кошарац и додао да ће се Клуб посланика о смјени министара из реда ДФ-а одредити на својој сутрашњој сједници.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић доставио је у петак Парламентарној скупштини БиХ одлуку о смјени министра комуникација и транспорта Славка Матановића и замјеника министра одбране БиХ Емира Суљагића, кадрова ДФ-а.

У образложењу Звиздићеве одлуке наводи се да је она донијета на захтјев предсједника СДА Бакира Изетбеговића и предсједника ХДЗ БиХ Драгана Човића од 19. новембра, а у циљу реализације коалиционог договора са Савезом за бољу будућност.

Звиздић тражи да ова одлука буде уврштена у дневни ред сједнице Представничког дома, заказане за сутра, како би могла бити потврђена смјена министра и замјеника министра из ДФ-а.