latinica  ћирилица
23/11/2015 |  13:18 | Аутор: СРНА

Комисија Савјету министара БиХ вратила закон о вјерским празницима

Уставно-правна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је Савјету министара БиХ вратила на дораду Приједлог закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у БиХ са захтјевом да се исправе недостаци које је уочио Законодавно-правни сектор.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

Посланик НДП-а Момчило Новаковић оцијенио је да предложени закон нема уставни основ јер је то надлежност ентитета и дистрикта Брчко.

Новаковић је додао да би назив предложеног закона требало преформулисати у приједлог закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у институцијама БиХ.

Дамир Арнаут из СББ-а сматра да Приједлог закона о нерадним данима Савјету министара БиХ треба вратити на дораду због тога што нису испоштовани ранији приједлози у вези са рјешавањем овог питања.

Замјеник предсједавајућег Уставноправне комисије Представничког дома Александра Пандуревић изразила је жаљење што у предложени закон нису уврштене сугестије због којих је у претходном мандату два пута био обаран у Парламентарној скупштини БиХ.

"БиХ је секуларна држава и против сам тога да се 15 дана у години због обиљежавања вјерских празника ставља катанац на институције", нагласила је Пандуревићева.

На приједлог вјерских заједница Савјет министара БиХ утврдио је у септембру Приједлог закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у БиХ, према којем би запослени у институцијама БиХ годишње имали по пет плаћених дана за обиљежавање вјерских празника.

За православне вјернике нерадни дани били би Божић, Свети архиђакон Стефан, Духови, Велики петак и Васкрс, а за католике Богојављење, Тијелово, Велика Госпа, Сви свети и Божић.

За муслимане су предвиђена по два дана за Рамазански и Курбан-бајрам, те један дан по избору вјерника поводом Нове хиџретске године или рођења посланика Мухамеда.

Нерадни дани за припаднике јудаистичке вјере су у вријеме празника Сукот, Шавуот, Пасха, Рош Хашана /Нова година/ и Јом Кипур /Дан помирења/, док је за припаднике осталих вјера у БиХ дефинисано да имају право на пет плаћених дана у години за потребе обиљежавања вјерских празника.

Приједлог закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, на предложеном је дневном реду сутрашње сједнице Представничког дома.