latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:25 | Аутор: СРНА

Падавине добродошле за озиме усјеве

Захваљујући падавинама током викенда у пољопривредном земљишту акумулирана је добра залиха влаге што ће омогућити равномјеран развој озимих усјева до почетка мировања вегетације, процјењују агрометеоролози Републичког хидрометеоролошког завода.
зима - Фото: ТАНЈУГ
зимаФото: ТАНЈУГ

Озими усјеви, који су посијани крајем септембра и почетком октобра, налазе се у фази два до три развијена листа и до сада су имали углавном добре температурне и водне услове за почетне фазе развоја.

Према агрометеоролошкој прогнози, током већег дијела седмице предвиђа се облачно и хладно вријеме са кишом, сусњежицом и снијегом, само у сриједу и недјељу очекује се више сунчаног времена.

Временске прилике дјелимично ће одговарати извођењу пољопривредних радова на отвореном.

Стручњак из бијељинске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Владе Републике Српске Драган Зарић каже да су падавине у овом периоду добродошле за клијање и ницање усјева.

Према његовим ријечима, протеклог викенда на подручју Семберије забиљежено је 30 литара падавина по метру квадратном.

Зарић истиче да су киша и снијег дошли у право вријеме за усјеве у овој години у којој је рок сјетве помјерен и до 20. новембра, а због дугог периода без падавина орање је било тешко, јер се иза плуга дизала прашина.