latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:36 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

О реконструкцији Савјета министара 10- ог децембра

Званично образложење предлагач смјене ДФ-ових кадрова Славка Матановића и Емира Суљагића, предсједавајући Савјета министара Денис
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Иако најављивана, реконструкција Савјета министара неће се наћи на дневном реду сурашње сједнице Представничког дома бх парламента.

Званично образложење – предлагач смјене ДФ-ових кадрова Славка Матановића и Емира Суљагића, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић је на службеном путу у Кини, па је Колегијум одлучио да Представнички дом о овом расправља 10-ог децембра.

Звизић у Кини, а замјена ДФ-ових кадрова СББ-овим, највјероватније Фахрудином Радончићем и Бакиром Даутбашићем на чекању до децембра.

- Што се тиче нас из ХДЗ-а, апсолутно подржавамо ову промјену у Савјету министара и били смо спремни и сутра да разговарамо, истакао је Никола Ловриновић, ХДЗ.

А када и дође на дневни ред о реконструкцији ће одлучити математика већине. Па стога и спекулације има ли довољно руку "за" нису никаква новост.

- Наравно да има. Постоји парламентарна већина и сасвим је сигурно да има довољно руку да се изгласа и смјена постојећих министара, односно потврђивање смјене коју је практично обавио предсједавајући Савјета министара и именовање нових министара, истакао је Шефик Џаферовић, СДА.

Џаферовић истиче и да је јасан став СДА да се реконструкција подржи. Нада се и јединству Клуба ове странке, којег изгледа неће бити.

- Став мене посланика у Парламентарној скупштини, Представничком дому ће бити да нећу подржати смјену, нагласио је
Салко Соколовић, СДА.

Како ће гласати странке из Српске у већини на бх нивоу – још се јасно не изјашњавају. Очекују да до сједнице у децембру разговарају са партнерима из Федерације.

- Значи остаје наш став. Ми мислимо да је министар из ДФ-а добро радио свој посао, али уважавамо и захтјеве партнера, већинских партнера из Федерације, њихове интересе, нагласио је Младен Босић, СДС.

Како ће се понашати приликом гласања не откривају ни у СНСД-у. Али истичу да због неефикасности, неадекватне сарадње са ентитетским владама, прије свега са Владом Републике Српске, и експозеа Дениса Звиздића којим се промовише даљња централизација БиХ, што је подржала математички окупљена већина, Савјет министара нема подршку СНСД-а.

- Због таквог експозеа Дениса Звиздића, због препознатих политика чланица Савјета министара потпуно је јасан став СНСД-а да Савјет министара БиХ нема нашу подршку због још једном кажем политика које су презентоване јавности, рекао је Сташа Кошарац, СНСД.

За смјену ДФ-ових и именовање СББ-ових кадрова, како је данас потврђено, биће потребне двије сједнице Представничког дома због процедуралних разлога.