latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:55 ⇒ 16:27 | Аутор: РТРС

Обнова Болнице "Свети апостол Лука" Добој

Кроз пројекат УНДП-а и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, у добојској Болници у току је замјена комплетне столарије и уређење фасаде .
Болница у Добоју - Фото: РТРС
Болница у ДобојуФото: РТРС

Укупна вриједност пројекта је око 500.000 марака, а циљ је да се добије боља енергетска ефикасност објеката и бољи услови за боравак и смјештај пацијената. 

За петнаестак дана, болница ће имати потпуно нову столарију и уређену фасаду. Добиће много бољу топлотну и звучну изолацију, али и значајне уштеде енергента за загријавање.

- Донијеће велике уштеде прије свега. Требаће нам много мање мазута за загријавање, а на годину ћемо покушати са УНДП-ом да реализујемо пројекат централне климатизације чиме би потрошња енергије била значајно смањена, истакао је Владо Ђурђевић, директор ЈУ Болница „Свети апостол Лука“ Добој.

Ефекти пројекта на одјељењу гинекологије већ се примијете. Нова столарија омогућава и пацијентима угоднији боравак. Предстоји реконструкција порођајне и хируршке , што би требало да се заврши до половине фебруара наредне године .

Вриједност радова је 200. 000 марака, а средства су обезбијеђена донацијом Предсједника Републике Српске.

- То су двије просторије, двије операционе сале које су најударније поготово хируршка операциона сала као и наша и крећемо у реконструкцију послије реконструкције порођајне сале, нагласила је др Гордана Средановић, начелник Службе за гинекологију и акушерство.

Санира се и зграда "Стара урологија" чим ће Служба за микробиологију добити савремене и условне просторије за рад. Корисно је утрошена и донација Владе Србије.

- Реконструисали смо све тоалете за пацијенте. Реконструисали смо објекат вешераја гдје смо увели апаратуру на електрични погон. Избацили смо из употребе мазут тако да и ту имамо значајније уштеде, додао је Владо Ђурђевић, директор ЈУ Болница „Свети апостол Лука“ Добој,

Инвестиционо одржавање планирано је и за наредну годину. Приоритет ће бити замјена подова у болесничким собама Хирургије и Трауматологије, те интернистичка служба.

Истовремено, болница ради на пројекту Зеленог економског развоја са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске. Реализацијом пројекта добијаће се топла вода путем соларних колектора