latinica  ћирилица
23/11/2015 |  18:03 | Аутор: СРНА

МИП Русије: Питање затварања ОХР-а треба што прије ријешити

У саопштењу објављеном поводом 20 година од парафирања Дејтонског мировног споразума наводи се да протекторски приступи ОХР-а, који су изгубили своју актуелност, спречавају локалну иницијативу и хармоничан развој БиХ у цјелини, објављено је из руске Амбасаде у БиХ.
Министарство иностраних послова Руске федерације  (Фото: RIA Novosti / Maksim Blinov) -
Министарство иностраних послова Руске федерације (Фото: RIA Novosti / Maksim Blinov)

Русија је, како се наводи, спремна да и даље свеобухватно помаже спровођење Дејтонског мировног споразума, који је сачувао значајан позитиван потенцијал, као и да промовише конструктивну сарадњу са БиХ.

Искуство мировног процеса у БиХ, како истичу из руског МИП-а, недвосмислено потврђује да стабилизација може бити ефикасна само под условом да све ангажоване стране имају тежњу ка конструктивном раду, дефинисању и реализацији заједничких интереса.

У саопштењу се указује да главни услов за јачање узајамног повјерења међу народима који живе у БиХ јесте филозофија партнерства, која је заснована у Дејтонском мировном споразуму као једини пут за савлађивање међунационалних и међувјерских неслагања и консолидацију друштва.

Руска Федерација се, како је саопштено, чврсто залаже за предају пуне одговорности грађанима за све шта се дешава у БиХ.

"У Москви су убијеђени да сва структурална и друга преуређења морају бити резултат свјесног избора страна у БиХ и да се они спроводе стриктно на основу принципа консензуса предвиђеног Дејтоном. Покушаји наметања споља вјештачких рецепат реформисања су контпродуктивни", наводи се у саопштењу.

Из руског МИП-а истичу да је тешко процијенити значај комплексних споразума постигнутих 1995. године у Дејтону.

"Захваљујући њиховом континуираном спровођењу успјело се, не само заустављање `вруће` фазе конфликта у БиХ, већ и постизање осјетљивих резултата у посткризном обнављању и развоју децентрализоване БиХ и два њена ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ", наводи се у саопштењу.

Из руског МИП-а напомињу да је обезбијеђен повратак више од милион избјеглица и расељених лица у пријератна мјеста пребивалишта, да су модернизовани кључни објекти транспортне и социјалне инфраструктуре, спроведене економске, као и реформе у областима одбране, безбједности и многим другим.

"БиХ успјешно води своју спољну политику, а 2010-2011. године узимала је активно учешће у дјелатности Савјета безбједности УН у својству његовог несталног члана. Прије неколико дана се завршило предсједавање у Одбору министара Савјета Европе, које је обављено на професионалан и уравнотежен начин, што је високо оцијењено од свих држава чланица Савјета Европе", наводи се у саопштењу.