latinica  ћирилица
23/11/2015 |  20:52 | Аутор: Б92

Политика САД на Блиском истоку пријетња за Русију

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи изјавио је да политика САД на Блиском Истоку представља пријетњу и по Иран и по Русију.

Он је то изјавио на састанку са руским предсједником Владимиром Путином.

"Американци кују дугорочну завјеру и покушавају да успоставе контролу над Сиријом, а потом и над читавим регионом.То је пријетња по све земље, а нарочито по Русију и Иран", истакао је Хамнеи, како је наведено на његовом сајту, на састанку са Путином на маргинама Самита земаља извозница гаса у Техерану, пренио је Ројтерс.

САД, како је додао, сада покушавају да остваре своје промашене војне циљеве у Сирији политичким средствима.

Хамнеи је похвалио Путина за "неутралисање завјера Вашингтона" и оцијенио да би економски односи Русије и Ирана могли да се "развију изнад тренутног нивоа".

Руски предсједник је у разговору са Хамнеијем рекао да ће ваздушни удари Русије у Сирији трајати док год то буде потребно како би се казнили кривци за напад на руски путнички авион изнад Египта прошлог мјесеца, у којем је погинуло 224 људи.

На састанку у Бечу послије погубних напада у Паризу и Бејруту, свјетске силе међу којима су Русија, САД и земље из Европе и са Блиског Истока сагласиле су се у вези са политичким процесом у Сирији који би довео до избора у року од двије године, али и даље постоје разлике у ставовима о кључним питањима као што је судбина сиријског предсједника Башара ал-Асада, подсјећа британска агенција.

Портпарол Кремља је рекао да су се Путин и Хамнеи сложили да глобалне силе не би требало да намећу своју политичку вољу Сирији, пренијела је агенција Интерфакс.

Путин, који у Ирану борави у својој првој посјети тој земљи од 2007. године, поклонио је Хамнеију старо издањ Курана, наводи се на вебсајту иранског врховног вође.

Руски предсједник је, такође, Ирану данас ублажио забрану извоза нуклеарне опреме и технологије, а истовремено је ирански амбасадор у Русији изјавио да је Москва почела да снабдјева Техеран противракетним системом С-300.

Техеран и Москва су појачали сарадњу након што је у јулу постигнут значајан нуклеарни споразум између Ирана и шест свјетских сила, укључујући Русију и САД, подсјећа британска агенција.

Русија и Иран предузимају заједничку војну акцију у знак подршке Асаду, а уз подршку руских ваздушних напада, стотине иранских војника је од краја септембра стигло у Сирију да би узело учешће у великој копненој офанзиви која је планирана у западној и сјеверозападној Сирији, што је њихово најобимније распоређивање у тој земљи до сада.