latinica  ћирилица
24/11/2015 |  08:54 ⇒ 08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Петар Матијевић у Хрватској купио 1.500 хектара ораница

Српски бизнисмен Петар Матијевић, власник Индустрије меса "Матијевић", купио је двије пољопривредне задруге у Хрватској у чијем је посједу 1.500 хектара пољопривредног земљишта и тиме постао највећи земљопосједник у тој држави, преноси специјализовани портал за пољопривреду "Агросмарт" из Новог Сада.
Сјетва - Фото: СРНА
СјетваФото: СРНА

Куповином задруга "Јанковци" у Старим Јанковцима и "Негославци" у истоименом мјесту у Вуковарско-сремској жупанији, Матијевић је, како је рекао за тај портал, постао први српски бизнисмен који је купио пољопривредно земљиште у Хрватској.

"Уједно сам највећи власник ораница у Хрватској. Има хрватских компанија које обрађују знатно веће површине, али их узимају у закуп, немају их у власништву", рекао је Матијевић за "Агросмарт".

Он, међутим, није желио да се изјашњава колико га је коштала куповина 1.500 хектара ораница у Хрватској.

О куповини наведених задруга чије земљиште слови за најквалитетније у Хрватској, Матијевић је преговарао још прије двије године са већинским власником тих задруга Енвером Моралићем, а посао је реализован ових дана.

Уз њиве у Старим Јанковцима и Негославцима, селу са већинским српским становништвом, Матијевић је купио и механизацију и складишне капацитете, који су у саставу тих задруга.

Поред тога што је куповином 1.500 хектара пољопривредног земљишта у Хрватској постао највећи земљопосједник у тој земљи, Матијевић је, како преноси портал, са око 27.000 хектара обрадиве површине у свом власништву највећи власник ораница у Србији.

До сада је српски капитал у Хрватској био присутан у мањој мјери него што је хрватски у Србији, али је тај однос након куповине Матијевића значајно промијењен.