latinica  ћирилица
24/11/2015 |  09:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Више од половине Британаца сада жели да напусти ЕУ

Више од половине Британаца сада жели да напусти Европску унију, показују резултати најновије анкете, која је спроведена послије недавних напада у Паризу.

Анкете спроведене у јуну, јулу и септембру показале су да је тада већина британских испитаника жељела да остане у саставу ЕУ.

Према резултатима истраживања које је спровео институт ОРБ, а објавио лондонски лист "Индипендент", 52 одсто Британаца желе да Британија изађе из ЕУ, док 48 одсто њих желе да остане у Унији, преноси Ројтерс.

Раније овог мјесеца, британски премијер Дејвид Камерон почео је да спроводи у дјело своја настојања да реформише 28-члани блок пред референдум на којем би требало да буде одлучено да ли ће Британија остати чланица ЕУ или ће то престати да буде, а који ће, како је предвиђено, бити одржан до краја 2017. године.

Британска агенција упозорава да би одлазак Британије из ЕУ из темеља уздрмао тај блок јер би га оставио без његове друге највеће економије и једне од двије највеће војне силе Уније.

И друге анкете су показале да је подршка Британаца останку у Унији опала ове године пошто је прилив миграната и избјеглица у Европу појачао њихову забринутост кад је ријеч о даљем чланству.