latinica  ћирилица
24/11/2015 |  11:06 ⇒ 11:09 | Аутор: Дојче веле

Истраживачко новинарство у Ватикану непожељно

Римска курија је започела с истрагама против новинара који су открили скандале у Ватикану. Папа Фрањо је против објављивања тајних документа али се и даље залаже за реформе, али је отпор велики.
Ватикан - Фото: архив
ВатиканФото: архив

Годину дана прије него што је изабран за папу, Хорхе Бергољио је дао један интервју у којем је коментарисао догађаје у Ватикану. Управо у то вријеме лични секретар Бенедикта XВИ. је јавности предочио документе који свједоче о корупцији и похлепи који владају унутар ватиканских зидова. Умјесто да истакне потребу борбе против корупције, будући папа Фрањо је сасуо дрвље и камење по медијима. "Који пут се појављују негативни наслови, пуно тога се надува и манипулише, само да би се створили скандали", рекао је тада будући папа.

Документа на свјетлу дана

Сада је папа Фрањо у Ватикану и на снази је закон који заиста ограничава права новинара који покушавају да расвијетле шта се у Ватикану догађа иза затворених врата. Према том закону затворском казном од шест мјесеци до двије године, може бити кажњен онај тко “на илегалан начин“ дође до повјерљивих докумената.

У случају да су ти списи “од фундаменталне вриједности за Ватикан“ пријети чак казна између четири и осам година затвора. Сада је Ватикан по први пут примијенио овај закон: један шпански свештеник који већ сједи у затвору и једна талијанска портпаролка су оптужени за крађу тајних докумената.

Истрага се води и против два новинара који су објављивали чланке позивајући се на спорне документе. Емилиано Фитипалди у својој књизи “Похлепа“ описује како стотине хиљада евра завршавају на тајним рачунима Ватикана. А Ђаннлуиђи Нузи у “Све мора изићи на виђело дана“ описује отпор у Ватикану према реформама које жели да проведе папа Фрањо.

Папа устраје на реформама

Оба новинара Ватикан је позвао на испитивање. Нузи је одбио изет у Ватикан јер му ватиканско правосуђе не гарантује тајност извора информација. И папу оптужује због “инквизиторске истраге“.

Папа Фрањо

Емилиано Фитипалди се појавио на саслушању у Ватикану, “из знатижеље“ како каже. На суђењу се неће појавити и исто тако не вјерује да ће га Италија изручити. Он ионако сматра да је оно што је он изнио у својој књизи папа Фрањо већ ионако отворено признао. Рецимо кад је крајем прошле године поручио да неки "функционер" Ватикана “морају бити лијечени од специјалне врсте Алцхајмера“.

“Папа је већ јавно осуђивао појаве о којима је пише. И то још жешће него ја“, чуди се Фитипалди. Тај исти папа баш и нема разумијевања за Фитипалдијево истраживање. Он је објављивање документа назвао “жалосним злочином“, али је истодобно најавио да га то неће одвратити од устрајања на реформама.

Шопинг у Лондону умјесто помоћи сиромашнима

То би могло ићи теже од очекиваног, сматра Франческо Пелосо који је већ објавио једну књигу о манипулацијама у Ватиканској банци. Он сматра да је отпор ватиканске хијерархије једноставно прејак. Он стога рачуна с даљњим сукобима унутар Римске курије али и новим скандалозним открићима.

А да скандала неће мањкати, показује и најновији примјер неморалног разбацивања унутар Ватикана. Док је Курија водила истрагу против Нузија и Фитипалдија, талијанска полиција је бацила око на једног бившег редовника који је прије три године, из наводно здравствених разлога, напустио један самостан у Монтеказину. То је и службено објашњење Ватикана но полиција вјерује да су редовник и његов брат цркву опљачкали за пола милиона евра намијењених једној хуманитарној организацији. Новац су браћа потрошила на луксузне шопинг-излете у Лондон.

Фитипалди зато вјерује да папини покушаји да новинаре спријечи у откривању оваквих скандала, неће ријешити темељне проблеме у Ватикану.