latinica  ћирилица
24/11/2015 |  11:49 ⇒ 12:32 | Аутор: БЕТА

Би-Би-Си: Слиједи дипломатски ватромет због срушеног руског авиона

Турско обарање руског војног авиона на граници са Сиријом је тип инцидента од кога су многи страховали од када је Русија почела своје ваздушне операције у Сирији и сада може да се очекује "дипломатски ватромет", наводи спољнополитички дописник Би-Би-Сија у кратком коментару.

"Опасности операција близу турске границе биле су више него очигледне", наводи се у коментару.

Турска је саопштила да је срушен руски авион Су-24 на њеној граници са Сиријом, да је он повриједио њен ваздушни простор и да је оборен пошто је игнорисано више упозорења. Руско министарство одбране потврдило је да је оборен руски авион код границе са Сиријом, али да је он летио искључиво изнад сиријске територије.

Турски авиони већ су срушили бар један авион сиријске војне авијације и могуће и један хеликоптер, подсиећа дописник Би-Би-Сија.

Указује се да су супротстављени извештаји око тога да ли је руски авион срушен са земље, како наводи Русија или су га срушили турски војни авиони, што тврди Турска.

"Ваздушне операције у преоптерећеном небу изнад Сирије управо су постале знатно компликованије", наводи дописник Би-Би-Сија и додаје да су једини олакшавајући фактор првобитни извјештаји који указују да су се два руска пилота катапултирала и спасила из погођеног авиона.