latinica  ћирилица
24/11/2015 |  11:55 | Аутор: Агенције

Ли: Пруга Београд-Будимпешта за двије године

Почео самит шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе. Кинески премијер Ли Кећанг најавио да ће градња пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште почети до краја године, преноси Синхуа.
Самит у кинеском граду Суџоу (Фото: РТС / New China) -
Самит у кинеском граду Суџоу (Фото: РТС / New China)

Премијер Кине је у уводном говору на петом економском форуму Кине и земаља централне и источне Европе рекао да ће пруга између престоница Србије и Мађарске бити завршена за двије године.

Према његовим ријечима, новом пругом ће се путовати између Београда и Будимпеште више него двоструко брже.

Обраћајући се учесницима Самита, Ли је рекао да је Кина на путу да ове године оствари циљани економски раст од седам одсто. Додао је да привреда трпи прилагођавања како би се постигао одрживи средњерочни и дугорочни раст.

Ројтерс наводи да Кина истражује могућности за успостављање мултилатералне финансијске институције са земљама Централне и Источне Европе, као и заједничког фонда у којем би валуте биле изражене у јуанима.

Учесницима се обратио и мађарски премијер Виктор Орбан, који је самит искористио као прилику да апелује на кинеске лидере да подрже напоре ЕУ у борби против тероризма послије смртоносних терористичких напада у Паризу.

Тродневну посјету Кини премијер Србије Александар Вучић започео је јутрос обиласком Индустријског парка у граду Суџоу и посјетом фабрици аутобуса "Хајгер".

Премијер је за РТС изјавио да је Самит велика прилика за Србију и да су као земља почаствовани, а он добио прилику да говори пред председником Кине Си Ђинпингом и премијером Ли Кећангом.