latinica  ћирилица
24/11/2015 |  12:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Суђење Орићу послије одлуке Хага

Датум почетка суђења Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу биће одређен након што Хашки суд одлучи о захтјеву Орићеве одбране да се поступак против њега обустави.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

Орићева заступница Лејла Човић рекла је на статусној конференцији пред Судом БиХ да је поднесен захтјев Суду у Хагу да се нареди обустава поступка јер је Орић већ 2008. правоснажно ослобођен кривице за исте злочине за које је оптужен.

"Данас смо добили одговор Хашког тужилаштва и ми намјеравамо да до краја дана поднесемо свој одговор. Након тога се само чека одлука", казала је Човић.

Она је појаснила да Суд у Хагу може наложити и одржавање рочишта прије доношења одлуке, те да је тешко рећи када ће бити донесена одлука.

Орићева одбрана је почетком новембра затражила да се нареди Суду БиХ да трајно обустави поступак, истакавши да му се не може два пута судити за исто дјело.

Суд БиХ је средином септембра ове године потврдио оптужницу којом се Насер Орић и Сабахудин Мухић терете за злочине против ратних заробљеника почињене на подручју Братунца и Сребренице.

Орић, бивши командант јединица тзв. Армије БиХ у Сребреници, и Мухић, припадник ових снага, оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности.

Судија Шабан Максумић рекао је да ће датум почетка суђења бити одређен након одржавања нове статусне конференције 22. децембра, до када се, како је навео, нада да ће бити донесена одлука у Хагу.