latinica  ћирилица
24/11/2015 |  13:20 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Климатске промјене-147 шефова држава и влада у Паризу

Влада Француске саопштила је данас да је 147 шефова држава и влада до сада потврдило учешће на конференцији о климатским промјенама, која почиње наредне седмице у Паризу.

На конференцији, која се у Паризу одржава од 30. новембра до 11. децембра, предвиђено је потписивање првог јединственог споразума за спречавање глобалног загријавања.

Француска истиче да нико није отказао учешће, а амерички предсједник Барак Обама позвао је лидере да дођу у Париз и "тако пошаљу поруку да злоба шачице убица не може да заустави свијет у вршењу дужности од виталног значаја".

Неименован изваничник француског Министарства спољних послова рекао је агенцији АФП да се на конференцији очекује долазак 147 шефова држава и Влада.

То ће бити највећи скуп свјетских лидера поред Генералне скупштине УН у Њујорку.

Претходна најпосјећенија конференција о климатским промјенама била је 2009. годинеу Копенхагену, гдје је присуствовало 115 свјетских лидера.

Бомбаши самоубице и остали нападачи убили су 130 особа 13. новембра у Паризу.

На конференцији ће бити око 40.000 делегата, новинара, посматрача и излагача. Циљ конференције је постизање споразума којим би се глобално отопљење ограничило на два степена Целзијусова.

Ово је граница преко које ће, према тврдњама научника, наша планета постати потпуно неподесна по живот јер ће бити захваћена "супер-олујама, сушама и порастом нивоа мора".