latinica  ћирилица
24/11/2015 |  13:26 ⇒ 14:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Хитан састанак НАТО након што је Турска оборила руски авион

НАТО ће данас, на захтјев Анкаре, одржати ванредни састанак након што је Турска јутрос оборила руски борбени авион у близини турско-сиријске границе, рекао је неименовани званичник Алијансе, преноси Франс прес.
НАТО - Фото: илустрација
НАТОФото: илустрација

"На захтјев Турске, Сјеверноатлантски савјет ће одржати ванредни састанак у 16.00 сати по средњоевропском времену. Сврха тог састанка је да Турска информише савезнике о обарању руског авиона", рекао је исти званичник француској агенцији.

Сјеверноатлантски савјет чине амбасадори 28 држава чланица НАТО.

Турска је раније данас оборила руски војни авион на граници са Сиријом зато што је, како тврди турска војска, повредио ваздушни простор Турске иако је више пута упозорен, док руско Министарство одбране истиче да руски авион није нарушио турски ваздушни простор.

Како је неименовани званичник Алијансе рекао француској агенцији, НАТО је у "блиском контакту" са Анкаром и помно прати развој догађаја након што је Турска, кључна чланица Алијансе, оборила руски борбени авион на турско-сиријској граници.

Почетком октобра, након што су руски авиони неколико пута повриједили ваздушни простор Турске, НАТО је осудио руске упаде на турску територију и упозорио на "екстремну опасност од тако неодговорног понашања", подсјећа АФП.

Свих 28 чланица НАТО обећале су да ће пружити одговор "један за све, сви за једног" на било какву војну пријетњу ако нека чланица активира Члан пет уколико је нападнута, подсјећа француска агенција.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изразио је забринутост због све већег ангажовања Русије у сиријском сукобу и незадовољство због нарушавања турског ваздушног простора у октобру.

Руска подршка сиријском предсједнику Башару ал-Асаду је помјерила равнотежу моћи у сукобу и отежала план Турске да Асад оде са власти.