latinica  ћирилица
24/11/2015 |  14:51 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Звиздић: Ускоро апликација за чланство у ЕУ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је у кинеском граду Суџоу да ће БиХ релативно брзо поднијети апликацију за чланство у Европској унији и добити кандидатски статус, што ће отворити нове перспективе у односима БиХ и ЕУ .
Звиздић у Кини - Фото: СРНА
Звиздић у КиниФото: СРНА

Звиздић је, обраћајући се учесницима Четвртог самита 16 премијера земаља централне и источне Европе са премијером Кине, оцијенио да усвајање Средњорочне агенде за сарадњу Кине и 16 европских земаља представља јасну визију и платформу на којој се, у наредних пет година, може развијати сарадња.

"Све области сарадње дефинисане Средњорочном агендом - економија, повезивање, индустријски капацитети, финансије, пољопривреда и иновације за БиХ представљају изузетну прилику да узме активно учешће и постане ваш истински партнер", поручио је Звиздић.

Информишући представнике овог скупа о актуелној ситуацији у БиХ, Звиздић је навео да је Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ ступио на снагу у јуну ове године и дао истински подстицај за провођење неопходних реформи, те да је његовим ступањем на снагу успостављено блиско партнерство између ЕУ и БиХ.

Он је навео да је у јулу ове године БиХ усвојила Економску реформску агенду за период од 2015. до 2018. године, која је дефинисала бројне реформске мјере у области јавних финансија, пословне климе, тржишта рада, реформе социјалне заштите, владавине права и реформе јавне управе.

Звиздић је напоменуо да је кредибилно провођење реформских мјера већ почело давати позитивне резултате, тако да су сви витални економски параметри у БиХ у благом порасту.

"На тржишту рада наставља да се повећава број запослених и већи је за 1,8 одсто у односу на исти период прошле године, физички обим индустријске производње повећан је за два одсто у односу на исти период прошле године, а извоз је повећан у односу на исти период прошле године за 4,4 одсто, док је трговински дефицит смањен за 5,54 посто у односу на исти период прошле године", навео је Звиздић.

Истовремено, додао је, константан раст производње и извоза биљеже и индустрија намјештаја као и метална индустрија, што говори о повећаном нивоу квалитета производа БиХ који постају препознатљиви у међународним оквирима.

"Сектор енергетике и сектор транспорта остају наши сектори с највећим потенцијалом за домаћа и страна улагања и у наредне три до четири године, управо у ове секторе, очекујемо улагање више милијарди евра", рекао је Звиздић.

Он је изразио велики интерес БиХ за унапређење сарадње с Кином, као и осталим земљама средње и источне Европе.

"Из тог разлога предложили смо да БиХ почетком наредне године буде домаћин економског форума који би се фокусирао на инфраструктуру, туризам и производне капацитете", нагласио је Звиздић.

Он је појаснио да би за БиХ то представљало изузетну прилику да се покаже као добар домаћин, омогући повезивање привредника и створи привредна партнерства која ће допринијети привлачењу инвестиција и реализирању заједничких пројеката.

Циљ самита је увезивање истока Азије преко Средњег истока с Европом, а покренут је прије четири године и представља дио мегапројекта "Један појас - један пут".